fredag 6 november 2009

Räkna med högre ränta










Riksbankschefen Stefan Ingves talade igår, torsdagen den 5 november inför Riksdagens finansutskott om läget på bostadsmarknaden.
Det är viktigt, sa Ingves, att hushållen anstränger sig för att göra realistiska bedömningar av vilka räntor och amorteringar de kan klara av i framtiden när räntan förväntas stiga.
Det är också viktigt att även bankerna gör ansvarsfulla kreditbedömningar när de lånar ut pengar.

Den ekonomiska kalkyl som tillhandahållits av AB Galären räknar med tre procents ränta. Så när du planerar din ekonomi tänk förslagsvis mer som Ann-Sofie Magnusson från Ikanobanken i Svt:s "Dina frågor om pengar". Hon säger sex procent.

HÄR KAN DU SE TV-PROGRAMMET.

Även Gunilla Nyström på SEB säger att sex procent är det man skall räkna med.
Man ska alltså redan nu klara att lägga undan en buffert på sex procent inför framtida ränteökningar, säger hon, och påminner om att för ett år sedan, i oktober 2008, låg bankräntan på 6,5 procent.

Enligt DN för ungefär ett år sedan (2008-09-24) sade Carl Erik Tåhlin
-  Det blir för dyrt för hyresgästerna. Jag tror inte ens hälften av dem kommer att kunna tacka ja med den räntenivå som vi har i dag, säger Tåhlin som jobbar på konsultbolaget AB Galären med cirka 400 ombildningar bakom sig.


Sen måste man ju också lägga till den buffert för oförutsedda utgifter som vi tog upp i vårt tidigare inlägg om hushållets kostnader.

LÄS INLÄGGET HÄR.


Det är inte bara Länsförsäkringar, som vi skrev om häromdagen,som är oroliga över läget på bostadsmarknaden. Finansinspektionen (FI) inledde för tre, fyra veckor sedan en granskning av bankerna för att kontrollera att de inte lånar ut pengar för lättvindigt till hushållen.
Finansinspektionen är oroad.
Lars Frisell som är chefsekonom på myndigheten, talar om ett ”extremt” lågt ränteläge. Han är orolig för att hushåll som belånar sig för mycket nu när lånen är så billiga kan få stora problem om några år.

Det är rimligt och rätt att varje hushåll i Tumstocken självständigt och utan påtryckningar utifrån gör en bedömning av vad de klarar av ekonomiskt innan de sätter sig i skuld för köp av bostadsrättslägenhet.

7 kommentarer:

  1. Hur är läget för er just nu? Ni fick ju nej på era 2 köpstämmor. Kan ni andas ut eller pågår det fortfarande påtryckningar för köp?

    anna

    SvaraRadera
  2. Det har blivit Nej två gånger.
    Men AB Galären gör en "Kastanjegårdare" och menar att aktivister på gården samverkat med Svenska bostäder för att få ett Nej till ombildning.

    Du kan läsa här:
    http://raddatumstocken.blogspot.com/2009/10/en-gardsfest-med-konsekvenser.html
    I dokumentet finns även en länk till AB Galärens brev till Stadshuset.

    Du kan även läsa här om du vill.
    http://raddatumstocken.blogspot.com/2009/10/pa-uppdrag-av-brf-tumstocken-vande-sig.html

    SvaraRadera
  3. 6% har jag alltid förtått att räntan kommer upp till därför inget glädjeköp för min del.

    SvaraRadera
  4. Ursäkta glömde ett s i förstått.

    SvaraRadera
  5. Tackar verkligen den banktjänsteman som fick mig att förstå att ett köp för mig skulle bli en dålig affär.

    SvaraRadera
  6. Ja snacka om dåliga affärer,en kollega till mig köpte sin borätt blev med barn ville ha en annan borätt.Dom fick den såld till samma pris som dom köpt den för. Vilket KLIPP. Så kan det gå.

    SvaraRadera
  7. Bankerna har ju sagt i månader att man skulle klara t.o.m över 7 procents ränta. Varför uppdaterade inte Galären den ekonomiska planen till köpstämmorna när de måste ha förstått att räntorna skulle gå upp. Vill de att folk skall få problem?

    SvaraRadera