tisdag 9 juni 2009

Bostadsrätt och samhällsnytta















Ett av de största hoten mot högkonjunktur och ekonomisk tillväxt är, enligt finansminister Anders Borg, bristen på hyresrätter i Stockholm. När det råder brist på någon yrkeskategori i ett område, vilket vi känner till att det gör av och till, är det viktigt att mobiliteten på bostadsmarknaden är god. Arbetskraften det råder brist på skall inte bekymra sig över var de ska bo eller vara tvingade att göra en så stor investering som ett lägenhetsköp i Stockholm numera innebär.

Ett annat problem som kan uppstå med den pågående bostadsrättifieringen, enligt tidningen Stockholm City, är att en så viktig samhällsfunktion som våra daghemsverksamheter får svårigheter. Genom att bostadsrättsföreningar höjer hyran så tvingas daghemmen bort.
Föreningarna vill nämligen sälja lokalerna som bostäder.
De privata daghemsföretagen klarar inte hyreshöjningarna. Det gör däremot kommunerna d.v.s. skattebetalarna. Och - det är ju bra eftersom bostadsrättsinnehavarna behöver daghemsplatser till sina barn. Det får de då kanske i den allmännyttiga förskoleverksamheten...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar