fredag 12 juni 2009

Vad betyder Stockholmsmodellen för framtiden?











Torsdagen 11 juni hölls ett möte i Åsöskolans aula på Södermalm.
P O Brogren och Erik Elmgren från Hyresgästföreningen informerade i skenet av de pågående omvandlingarna på Södermalm om Stockholmsmodellen.

Under de senaste 40 åren har idén om marknadshyror dammats av varje år. Bruksvärdessystemet har urholkats genom att fastighetens byggår kommit att spela en alltför stor roll.
Det bostadspolitiska läget idag är sådant, att för att inte marknadshyror på sikt skall införas, krävs förändringar.
Därför har Stockholmsmodellen för hyresättning tagits fram. Stockholmsmodellen ger grunden för en systematisk hyressättning där sambandet mellan kvalitet, service och hyra klart skall framgå.
Det är en modell som nu skall utvecklas i praktiken genom att en inventering av 10.000-tals lägenheter i Stockholm görs.
Det betyder att vi står inför en process som kan ta upp emot 10-15 år innan vi exakt vet vilka hyresnivåer vi kan få i innerstaden.
Dock visar en överslagsberäkning att om 10 år har innerstadens fastigheter utöver sedvanliga hyreshöjningar cirka 10 % högre hyra jämfört med idag.Grunden för modellen är bruksvärdet och hyran sätts i förhandlingar mellan fastighetsägare och hyresgästförening.
Hyran fastställs i korthet på grundval av följande:
  • Lägenhetens storlek och standard
  • Fastighetens standard
  • Bostadsområde och läge
Då hyreslagen(Jordabalken 12 kap.) tillämpas sägs att hyrorna skall vara skäliga.
Bedömningen är att det inte blir några dramatiska förändringar men heller inga förbättringar. Stockholmsmodellen ger inte marknadshyror!

Bostadsrätt är däremot ett rent marknadsboende som styrs helt av räntor.

Mer om Stockholmsmodellen hittar du här.

4 kommentarer:

  1. Ja, efter mötet igår känns det som att skrämselpropagandan med hyror kommit ner till en sansad nivå. Nästa gång som brf styrelsen försöker hetsa hyresgästerna med material från innerstadsavdelningarna kanske de skulle vara kloka nog att undersöka vad de egentligen menar först.
    Fast det är klart: Har man inte bättre att komma med kan man alltid göra som Peter och skrika att vargen kommer, men sådant går folk bara på en gång.

    SvaraRadera
  2. stockholmsmodellen innebär att det kommer att bli vansinnigt dyrt för oss som bor i innerstan framöver, det är alla utom BR-motståndare överens om. Rösta ja och gör ditt livs bästa affär, och du slipper fundera på stockholmsmodeller.

    SvaraRadera
  3. Anonym!
    Vi förmodar att du i din kommentar vänder dig till dem som, enligt din mening, ännu inte fattat vad Stockholmsmodellen innebär.
    Vem bryr sig om vad en anonym försäljare utan argument tycker?
    Jo - den som noterat att den här kommentatorn är en värdig representant för det varumärke omvandlarkommenterarna gjort till sitt - bristen på argument.

    Vi förmodar att med "BR-motståndare" avses motståndare till bostadsrätter. Vi i "Rädda Tumstocken" är inte motståndare till bostadsrätter. Vänligen, Anonym, fundera över vad som står i vår presentation samt i vårt inlägg "Brf presenterar sig".

    SvaraRadera
  4. Vanligt missförstånd att vi som är emot ombildning är mot bostadsrätter... Jag kan ju bara prata för mig själv, men jag har inget emot bostadsrätter. däremot vill jag värna hyresrätten och tycker inte hyresrätter skall ombildas! Speciellt inte när man har en så bra värd -har sthlmhem och är jättenöjd med dom.

    Anna

    SvaraRadera