tisdag 1 september 2009

Stämma 1 september 2009

Idag har styrelsen för BRF Tumstocken och konsulten AB Galären kallat till stämma.
På dagordningen står något som kallas avrapportering bank.Vi får anta att detta kommer att handla om den av styrelsen och AB Galären valda statliga SBAB.
Det här är en bank som säger: "Vi erbjuder lån med olika villkor. Ni väljer de villkor som passar just er uppfattning om ränteutvecklingen."
Det skall bli intressant att höra vad styrelsen och AB Galären har för uppfattning om ränteutvecklingen när vi från andra källor hört att människor inte klarar sina bolån.
Vi har hört vad finansinspektionen säger om de svenska hushållens ekonomi. Går räntan upp till 5 % får väldigt många problem säger finansinspektionen.
Både Nordea och SEB tror att reporäntan börjar klättra uppåt långt snabbare än vad Riksbanken tidigare har sagt. Och det kommer att gå snabbt! Enligt Nordea kommer en serie räntehöjningar redan i april.

Den ekonomiska planen står också på dagordningen.
Vi har talat med folk om den ekonomiska planen och det är ju en liten lunta, som de flesta, helt enligt de förväntningar man kan ställa i de här sammanhangen, inte riktigt har fått grepp om eller knappast läst. Vad vill styrelsen och Galären? Vill de förse människor med ett enkelt pedagogiskt verktyg för att förstå vad de ger sig in på så att de förstår vad detta köp innebär? Eller handlar det enbart om affärer.
Tänk att man får köpa ett hus för bara 330 miljoner. Sen tappar man bort de ytterligare 44 miljoner som låg där bland alla dessa sidor med siffror. Det handlar alltså om 374 miljoner dvs ett tillägg på över 14% på det ursprungliga priset man fått från Svenska bostäder.
Banken säger också om amorteringen att: "Om fastigheten är lågt belånad kan föreningen få lån utan amortering under några år." Vad är lågt belånad? Man tar ett lån till 100%.
Några år har blivit 5 år i den ekonomiska planen.
Vi får se om någon kan skapa klarhet i detta.

Ytterligare på dagordningen står ett kompletteringsval till styrelse. Vad kommer att hända? Styrelsen består av två ledmöter och två suppleanter, som vi inte vet så mycket om.
De skall lägga ut en del av funktionerna i fastighetsförvaltningen, men de skall fortfarande bära ansvaret för en verksamhet som motsvarar ett medelstort företag.
Kanske borde man ha ett tillskott av ekonomisk expertis och lite vana från fastighetsbranschen. I den tunna presentation som styrelsen hittills gjort av sig själva finns inget som pekar på att denna kompetens finns. I denna tysta skara sägs dessutom en revisor ingå. Det måste väl vara fel. En revisor deltar visserligen i styrelsearbetet, men måste ju också kunna stå rakryggad utanför styrelsen såväl vid företagandet av den ekonomiska revisionen som vid förvaltningsrevisionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar