tisdag 10 november 2009

Att falla på eget grepp









Här bodde vi och trivdes med vår värd Svenska bostäder. Vi fick vara i fred. Lägenheten var vår tillflyktsort där vi kunde vila ut.

Nu kommer BRF Tumstocken och AB Galären och påstår att det finns olika
akivistgrupperingar här i kvarteret Tumstocken som stör bostadsrättsföreningen i dess försök att ombilda fastigheten. Vi tycker att det är ett rimligt krav att man verifierar sina påståenden.

Var vänlig upplys oss om vilka olika aktivistgrupperingarna och däri ingående
personer som finns här? Klädsamt vore också om de som anser att "en ombildning för en del hyresgäster även blir ett politiskt ställningstagande" tydligt anger vilka hyresgäster och politiska ställningtaganden som avses.

Vi, den mer aktiva delen av nätverket "Rädda Tumstocken" anser oss vara en helt
legitim intressegrupp. Vår genomsnittsålder är dryga 70 år och om, och endast om, man menar att vi skulle vara en aktivistgruppering så vill vi påpeka att vår hittillsvarande hyresvärd Svenska bostäder aldrig någonsin ställt sina hyresgäster inför ett sådant påstående eller frågat efter hyresgästernas politiska åsikter. Det har inte vi i "Rädda Tumstocken" heller gjort.

När det gäller dessa olika "aktivistgrupperingars" påstådda spridande av
"missvisande" information tycker vi att man kunde ha ägnat sig åt att röja framför egen dörr innan man kommer med anklagelser.
Så här säger styrelsen rörande vårt inflytande över boende och underhåll.
  • ”Idag kan vi bara lämna in klagomål till Svenska Bostäder men inget händer.
  • Röstar man Nej är det oklart om och när Svenska bostäder kommer att renovera. När de väl gör en renovering av badrummen tar dom idag ut en hyreshöjning.”
Detta är ett allvarligt ifrågasättande av Svenska bostäder. Är det korrekt eller missvisande att påstå att Svenska bostäder inte gör någonting åt fastighetens underhåll?

I anslutning till styrelsens påståenden om Svenska bostäder finner vi även följande uttalanden från föreningens sidekickers.

  • ”Eventuell upprustning kan TIDIGAST påbörjas 2015 första kvartalet. hmm 6 år till :-)”
  • "Jag har pratat med teknisk förvaltare på Svebo (tänker inte nämna namn och hänga ut folk som ni gör men ni vet ju att jag har rätt) och nä, inga omfattande underhållsplaner a la erat Husby är på gång här. Det fattar väl ni också, eller!?!? Det underhåll som ni sett de senaste 10 åren är vad ni fortsatt får, men det förstår ni inte, eller!?!?!?"
  • ”Vad som gjorts i Husby?!?! Vad är det för intressant, Grattis till dem, men det kommer inte hända här OCH JAG HAR PRATAT MED SVENSKA BOSTÄDER och de lovar ingenting!”
  • "Känns som om man bor i det enda kvarlevande "hippiehuset" på Södermalm år -2009, där allmännyttan är "bäst" (trots fallfärdigt hus som inte underhålls som det ska, vad ni än säjer...) och där det ska flaggas grönt för att behålla... Ja, behålla vad egentligen?! Ett ruckligt hus mitt på det vackraste Söder! Med förvisso billiga hyror, vilket dock även märks på klientelet (vissa...) på gården. Och dessa hyror är en utopi om några år, tro mig!"
Med detta som bakgrund förefaller det oss ofattbart att BRF och AB Galären fastnat för en lapp (rapport från Gårdsgruppen) som en anonym person satt upp i portarna. Allrahelst som det fanns en alternativ rapport där det klargjordes att Svenska bostäder inte presenterat någon budget eller tidsplan.

Hur var det nu med Galärens ekonomiska plan. Fick vi inte en uppgift om att
Södermäklarna hade tittat på den och inte funnit något att anmärka på. Fast det var ju inte sant berättade deras VD Anders Alf. De hade inte haft ett sånt uppdrag. Något som väl borde ha vägts in i helheten innan man började prata om aktivistgrupperingar.

Styrelsen hänvisade till kontakter med Svenska bostäder där förvaltaren
dementerade den anonyma sk "rapporten från Gårdsgruppen", rapporten som senare skickades in till Stadshuset.

Tänk om styrelsen hade kontaktat Eric Elmgren på Hgf och ställt frågor till honom om det stämde att Stockholmsmodellen innebar så höga hyror att folk skulle bli tvungna att flytta. Fast de ambitionerna hade inte styrelsen.

Likadant med allt tal om marknadshyror. Varför tog inte styrelsen kontakt med våra riksdagspolitiker för att höra med dem. Svaret är naturligtvis att man inte ville att Ja-ivrarnas påståenden skulle dementeras.

Vi kollar några tidiga klipp om marknadshyror.

"Riksdagens snabbprotokoll
Protokoll 1991/92:30
Fredagen den 30 november
Kl. 9.00
”Anf. 3 EVA JOHANSSON (s):
Fru talman! Oskar Lindkvist har ställt en mycket
viktig interpellation. Det kan tyckas konstigt att vi
lägger oss i hur regeringen gör sin arbetsfördelning,
men i detta fall handlar det om mycket mer än en
intern arbetsfördelning i regeringen.
I valrörelsen ställde Hyresgästföreningen frågor till
oss alla, bl.a. om vi ville införa marknadshyror.
Nej, svarade vi allihop. En del gjorde det ganska
sent i debatten, och en del gjorde det inte helt
villigt. Men t.o.m. moderaterna svarade till sist att
de inte ville införa marknadshyror, i vart fall inte
helt ut och inte riktigt än."

http://federley.blogspot.com/2006/08/efterdebatt.html
Kommentar från Johan Hedin
”Mig veterligen är Fredrick den förste riksdagskandidaten sedan jag började
rösta som öppet gått ut med att vara för marknadshyror. Jag minns t.ex. i
slutet av valrörelsen 1994 när jag en morgon fick ett flygblad från Beatrice
Ask (m) som skrek ut att "Vi är INTE för marknadshyror!"
Inte konstigt kanske nu att denna ordf är så upprörd över att ett tabu är brutet.”

Hur det gått sedan vet vi eller hur.
Vänligen Styrelsen för BRF Tumstocken och AB Galären - fråga vilken riksdagspolitiker som helst. De vill också i likhet med vår styrelse att vi
skall ha möjlighet att bo kvar. Därför vill de inte ha marknadshyror.
Man behöver alltså inte om man får tro våra politiker köpa bostadsrätt för att ha råd att bo kvar i innerstan.

12 kommentarer:

  1. Vilka vi? Du som skriver i bloggen och ca 40 pers till ungefär...
    Det är inte "ni" som är "vi" i Tumstocken

    SvaraRadera
  2. "Vår genomsnittsålder är dryga 70 år..."

    haha, en samling gamla stötar som en sista kraftansträngning för allt för att någon annan inte ska kunna skapa något. Ni borde skämmas!

    Alla förstår att ni rimligtvis inte kommer bo kvar många år i rucklet, så varför sätta käppar i hjulet för dem som vill se till att rucklet inte blir helt fallfärdigt utan fint och snyggt som det en gång var...?

    Man blir mörkrädd av dessa gamla bittra stofiler som ägnar sin pensionärstid till att bara ställa till med bråk. Att ni är en minoritet gör bara eländet ännu värre. Skäms!

    SvaraRadera
  3. Sorry är en av dem som ej är 70 ej heller 60 år.Alltså ingen pensionär.Bitter stofil är jag inte.Vem ska skämmas? BRF som ej godtagit nej på de två stämmor som varit det kallar jag för att skämmas.Vem har ställt till eländet? Ja tänk efter. Ja jag förstår att alla som vill göra KLIPP kommer att flytta.Först då blir det nog lugn och ro i detta område. Ej Bitter pensionär

    SvaraRadera
  4. Ja fint och snyggt har det varit och så hade det fortfarande varit om NEJ hade accepterats av BRF och GALÄREN nu blev det tyvärr oacceptabelt av båda parter,så jag är införstådd med att Svenska Bostäder har ärendet med underhåll vilande.Vill Även TACKA de så kallade bittra pensionärerna för en Trevlig Gårdsfest,det gjorde ni bra.Vad har anonym gjort för en trevlig gemenskap och rimligtvis kommer ej heller anonym att bo kvar vid aktninsvärd ålder.

    SvaraRadera
  5. Vad är detta snack om ålder? Vi är inga pensionärer. Och vi vill
    ha hyresrätterna kvar. Och återigen ofattbart att ingen seriösare diskussion ang ränteläget förs. Tisdag kväll på TV ett inslag där
    finansinspektionen ska sätta press på bankerna att begränsa utlåningen till bostadsägare. Hur många här på gården är höginkomsttagare?
    Känner till många Ja-röstare som inte har en chans att få lån på
    banken. Hur tänker folk egentligen?

    SvaraRadera
  6. Grattis till Svärdet.Det blev ett NEJ på stämman ikväll.

    SvaraRadera
  7. Anonym 14:06
    Du kan ju inte räkna och då fattar du väl inte procenträkningen i kalkylen heller. Sen är det ju så att de spelar ingen roll var man är nånstans för "ni" är inte "vi" någon annanstans heller. Klart du är Ja-sägare.

    SvaraRadera
  8. Anonym den 10 november 2009 17:27
    "...för att någon annan inte ska kunna skapa något."
    Visa något du skapat så får vi se..
    annars brukar man kalla det för att profitera!

    /Paavo

    SvaraRadera
  9. Till dig "Anonym" den 10 november 2009 17:27

    Att gå till angrepp på äldre människor på det här respektlösa och tarvliga sättet säger mer om er som människor än om oss äldre som grupp. Själv har jag rakt i ansiktet blivit kallad för "din djävla bakåtsträvande djävul" i samband med utdelande av informationsmaterial i kvarteret. Det tog jag med ro då jag vet att äldre människor kan vara yngre i tanke och handling än ni yngre, som klampar på i er kaxiga kamp för pengar. Ni påpekar att vi (till er lättnad) inte har så många år kvar att leva. Rätt! Men kom ihåg att ingen kan köpa hälsa och långt liv för pengar och att ingen vet något om sin morgondag!
    Vi äldre uppmanas att skämmas över att vi är i vägen för utveckling till bostadsrätter! Men jag anser att vi inte har minsta anledning att skämmas varken över vår ålder, våra åsikter eller våra ansträngningar att bevara hyresrätten.
    Men kanske finns det andra som bör skämmas desto mer!

    /Åldring - men inte gammal.

    SvaraRadera
  10. Vilket helsike Ni verkar ha i Tumstocken.
    Ge inte upp stå på Er.
    Granne i Linjalen

    SvaraRadera
  11. Anonym 10 november 17.27.
    Den som ska skämmas är väl du anonym som behandlar dina grannar så tanklöst illa.
    Alla ska behandlas med respekt.
    Ulla boenderätts inehavare i Vasastan

    SvaraRadera
  12. Tänk så mycket trevligare det skulle bli om alla beaktas med respekt trots vilken åsikt man har.
    Resthyresgäst Pinnpojken.

    SvaraRadera