lördag 30 maj 2009

Att flytta fokus

Ropen skalla - Högre hyror åt alla!
I brist på en effektiv informationsstrategi från bostadsföreningens styrelse sprids nu på anslagstavlorna påståenden om kommande höjda hyror i Stockholms innerstad.

Vilket politiskt parti tänker förlora framtida val på att medverka till höjda hyror?
I alla fall inte Alliansregeringen som säger att de inte kommer att lägga förslag som leder till marknadshyror eller som tillåter att hyrorna höjs så kraftigt att människor får svårt att bo kvar!

Att åberopa Stockholmsmodellen som argument för höga hyreshöjningar är ren spekulation. Att framhäva läget som den stora avgörande faktorn i sammanhanget är märkligt. Stockholmsmodellen bygger ju i princip på Malmömodellen där det kan skilja 3000 kronor i hyra för en trerummare i samma område.

Kanske skulle det vara mer adekvat att ropa - en fungerande styrelse åt alla!
Det är nog där tyngdpunkten borde ligga för bostadsrättsivrarna - att vara mer konstruktivt inriktad på sin bostadsrättsförening och den sitution med bristande trovärdighet som den befinner sig i.
Att försöka flytta fokus från de egna ombildningsproblemen känns förmodligen nödvändigt, men lurar knappast någon.

4 kommentarer:

  1. Jag tycker att den information vi fått på sammankomster och i brevlådan varit bra och jag tycker att det är skönt att slippa få en massa "övertalningsinformation" från bostadsrättsföreningen. Jag vill fatta mitt beslut i lugn och ro. Och det vore intressant att på den här bloggen se en diskussion av hur man anser att Hyresvärden ska fås att ta bättre hand om huset som ett alternativ till bostadsrätter snarare än återkomma till att man vill ha en annan information från styrelsen.

    SvaraRadera
  2. Till Anonym som tycker sig ha fått bra information ...
    Vi talar i det här inlägget om bostadsrättsstyrelsens informationsstrategi.Kanske har Anonym förväxlat den information Anonym fått genom konsulten Galärens försorg med vad styrelsen kunnat åstadkomma. Var någonstans har styrelsens medlemmar presenterat sig och sina kvalifikationer för att klara av att förvalta en fastighet och en ekonomisk förening? Tycker Anonym att det är rimligt att lämna en sådan viktig uppgift till anonyma personer?

    När det gäller diskussioner om hur hyresvärden skall fås att bättre ta hand om huset, så har den diskussionen förts i de Lokala hyresgästföreningar (LH) som i omgångar funnits i huset. Dessvärre har majoriteten av de boende här i huset inte visat något större intresse eller engagemang för detta boinflytande. Detta faktum har vi tidigare vidrört här på bloggen. Utan de boendes engagemang är det svårt att skapa ett bra boinflytande. Utan engagemang blir det också svårt att rekrytera en fulltalig och bra styrelse till en bostadsrättsförening.

    SvaraRadera
  3. Anonym tycker att den information som behövs nu är om förvärvet av fastigheten, om jag har råd eller inte att köpa, om jag har lust eller inte att köpa. Sen har Anonym inte alls uppfattat diskussionerna som om det är just den här styrelsen som ska förvalta fastigheten, utan att valberedningen nu ska få fram kandidater till en styrelse som ska väljas av en stämma, eller?

    Och att diskussioner förts i LH tidigare är väl inget bra argument mot att föra diskussionen nu också? Ombildningsprocessen kanske väcker ett intresse?

    SvaraRadera
  4. Ja, Anonym, de som vill köpa behöver säkert information. Det är därför vi talar om styrelsens informationsstrategi.
    Det har framkommit att styrelsen redan nu uppfattas som mindre trovärdig bland bostadsrättsomvandlarna. Som vi sagt - redan på tröskeln faller man.
    Vi är många här som trivs i allmännyttan. De flesta vill nog hellre vara hyresgäster hos en professionell hyresvärd än hos en förening som redan i början av sin omvandlingsprocess haft svårigheter att få fram en kompetent styrelse.

    SvaraRadera