söndag 24 maj 2009

Ingen rädder för vargen här!

Några oroliga människor har lagt ett meddelande i våra brevlådor.

"Nu är det allvar!" Jomenvisst - vi tror er.
För:
  • Omvandlarna är inte i majoritet
  • Omvandlarnas förtroende för sin styrelse är lågt
  • Omvandlarna är rädda för att konsulten Galären skall hoppa av
Men vad vi inte tror på är påståendet att vi har hyreshöjningar på 25 - 30% att vänta de närmaste åren. Det är vad Anders Sundström på Dagens Nyheter säger utan att ange någon källa.

Hyresgästföreningens partssammansatta projektgrupp säger i sin sammanfattning i "Stockholmsmodellen : projektgruppens förslag 15 maj":
"Liksom i övriga modeller som används i Sverige bedömer projektgruppen att skillnader i lägenheternas standard, kvalitet och modernitetsgrad även i Stockholmsmodellen påverkar bruksvärdet mer än vad bostadsområdet/läget kan göra. Det innebär att en nybyggd och modern lägenhet med hög standard, precis som idag, kan bedömas få en hyra som är betydligt högre än en lägenhet i det äldre beståndet i samma bostadsområde." ...
Vidare:
"Härmed överlämnar projektgruppen denna rapport till Hyreskommittén
Stockholm den 15 maj 2009
Yngve Persson, Svenska Bostäder, Mikael de Faire, Stockholmshem, Håkan Ekerhult, Familjebostäder, Henrik Tufvesson, Fastighetsägarna Stockholm, Erik Elmgren, Hyresgästföreningen Region Stockholm"
Läs hela förslaget här.
Så vad har man mest förtroende för - Hyresgästföreningens och företrädare för allmännytta och fastighetsägares med namn undertecknade förslag eller ett antal oroliga som inte med sin namnunderskrift vågar stå för sin skrämselpropaganda?

3 kommentarer:

  1. Johan Johansson / Rädda Linjalen24 maj 2009 kl. 12:06

    Liknande lappar, fast betydligt värre, och rena förvanskningar av Södermalmsavdelningens upprop komplett med underteckningar och allt dimper ner i brevlåtor och sätts upp i portar här i Linjalen också.

    Vad man väljer att blunda för är att inget riksdagsparti förespråkar dessa "marknadshyror". Läs till exempel Moderaternas uttalande om hyrorna:
    http://www.moderat.se/web/a793c401-46b6-4058-8107-7e535cf0508c.aspxI

    I brist på vettiga argument tar man hjälp av fantasi och lögn.

    All eloge och repekt för en väldigt bra, ärlig och informativ blogg!

    SvaraRadera
  2. Men titta vad det står i rapporten (!)


    Projektgruppen har i denna delrapport definierat de lägesfaktorer som påverkar bruksvärdet och på en karta klassificerat områden från A till K, men lämnar inte nu förslag på hur mycket dessa ska påverka hyran. Projektgruppens bedömning är att detta kan göras först när alla ingående bruksvärdesfaktorer har definierats och poängsatts och då helheten kan bedömas.
    I de större städer i Sverige där olika former av hyressättningsmodeller utformats påverkar läget bruksvärdet med 30 procent eller mer beroende på ort.

    SvaraRadera
  3. Till Anonym som läser utredningen som vi på Rädda Tumstocken har läst och hänvisat till. Du har upprepat vad som står i utredningen. Vad vill du tillföra? Utveckla gärna dina tankegångar.
    Börja då gärna att titta på Malmö där det kan skilja 60 % mellan hyrorna för lika stora lägenheter i samma område.

    SvaraRadera