lördag 25 april 2009

Allt är inte guld som glimmar















Solen glimmar blank och trind och i värmen blommar magnoliorna på Västgötagatan.

Människor drömmer om gyllne tider i bostadsrätt men glömmer som vi tidigare sett att ta reda på hur det egentligen förhåller sig med fakta i målet.

Bland de frågor som uppkommit under Rädda Tumstockens diskussioner är huruvida man kan få hyresbidrag eller socialhjälp om man som bostadsrättsinnehavare drabbas av dålig ekonomi. Här på www.zinkenshem.se/ finns svaret på denna och andra matnyttiga frågor.

Handen på hjärtat - det är ju till syvende och sist din egen ekonomi som ligger till grund för förvärv av bostadsrätt. Se vad http://raddasvardet.blogspot.com/ säger om en så viktig sak som ditt banklån och andra praktiska frågor inför ditt beslut.

Den 28 april är det Extrastämma för bostadsrättsföreningen och de boende i kvarteret.

På mötet lämnas redogörelse för en teknisk besiktning utförd av s.k. oberoende konsult samt delas en boendekalkyl ut för varje lägenhet. När det gäller tekniska frågor i samband med köp så vet ju de flesta att man lyssnar på folk som har egen lång erfarenhet av saken. Lyssna på dina grannar - de vet efter 20 och 30 års boende i kvarteret. Dessutom representerar de betydligt fler lägenheter än de ca 4% som den oberoende konsulten tittar på.

Boendekalkylerna har ju avhandlats både i press och på Internet och för den uppmärksamme står nog klart att det både sockras och saltas och förgylls för att köpet skall gå ned lite lättare.

Slutligen - titta gärna in på Hyresgäster på Söder http://hyresgasterpasoder.wordpress.com/. Där kan man lära sig ännu mer av de erfarenheter andra gjort i bostadsrättsomvandlingsfrågan.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Jag var med på gårdagens extra stämma. Jag fick stort förtroende för alla inblandade och tyckte att både bra och dåliga saker mer köp nämndes. I kalkylerna var renoveringar och övertagna avtal medräknat.

    Om vi väljer att köpa kommer vi att få ungefär samma hyra som nu, men med nyrenoverade badrum. Vi kommer dessutom få ökade möjligheter att bestämma över vårt eget hus och grannarna kommer troligen att komma närmare varandra, vilket leder till ökad trivsel.

    Om vi inte väljer att köpa kan Svenska Bostäder sälja till någon annan. Vi kommer i vilket fall få ökade hyror varje år (och kanske även marknadshyror). Och nyrenoverade badrum kan vi inte räkna med.

    Jag håller med om att det är ett risktagande. Men det är också ett risktagande att inte köpa. Endast med facit i hand vet man vad som var bäst. Varken ni eller någon annan kan säga om det är ett dåligt eller bra beslut att köpa.

    Beslutet måste fattas baserat på de förutsättningar som finns idag. Och har man de ekonomiska möjligheterna så verkar det faktiskt korkat att inte köpa.

    Om man av någon anledning inte kan få lån (pga av betalningsanmärkningar eller annat) så förstår jag att man har ett annat synsätt. Men jag tror ändå att man i detta fall föredrar att hyra av bostadsrättsföreningen i stället för Svenska Bostäder/annan köpare. Vi som bor i huset vet ju bättre än Svenska Bostäder om vad som behöver åtgärdas.

    SvaraRadera