torsdag 30 april 2009

Marknadshyror?

En kommentator sprider sin oro över att det skulle bli marknadshyror här i stan.
Lugn, bara lugn - det finns inte någon politisk majoritet för marknadshyror.
Kolla på moderaternas hemsida.

Kommentatorn har tittat på den boendekalkyl som lämnats av AB Galären på stämman och menar att bostadsrättsinnehavaren kommer att få ungefär samma hyra som den som hyr idag.

Det sägs vidare i kommentaren att 99,9% av alla som köper bostadsrätter måste låna pengar till köp av bostadsrätten.

Man får väl anta att amorteringen till banken då dyker upp förr eller senare. Vad har vi för boendekostnad då?
Som sagt - beställ tid hos banken och hör vad de säger om din blivande boendekostnad i bostadsrätt. Under tiden som du väntar kan du kolla med de stora bankerna på Internet. De har sidor där du kan mata in dina uppgifter.

2 kommentarer:

  1. Vi betalar redan extra höga hyror för att vi bor i innerstaden. Se Hyresgästföreningen för mer info.

    Ang. amorteringar. Att amortera är att betala till sig själv. Det går inte att jämföra med hyran. Dessutom väljer man själv om man vill amortera eller ej.

    I just vårt fall där vi får köpa lägenheterna till ett så förmånligt pris, är det ännu mindre anledning att amortera.

    SvaraRadera
  2. Det är bara struntprat att man betalar till sig själv. Under en lång tid betalar du till banken den summa du har lånat. Beroende på situationen på finansmarknaden så får du betala olika i ränta. Idag är det låg ränta. Till jul kommer det att bli högre ränta.
    Att du sedan säger att du inte kommer att amortera ditt lån tycker jag låter väldigt oärligt gentemot banken som lånat ut sina pengar till dig. Men kan nästan kalla det stöld.
    Men det blir tufft framöver för den som köper sin hyresrätt idag. Räkna med ränteökningar på 6 %. Då blir skillnaden i bokostnad inte så stor i alla fall.
    Och då kan man fråga sig, vad är det som gör det bättre att ha bostadsrätt? När du inte ens kan sälja den för det pris du köpte den för. Apropå ev. kommande prissänkningar på bostadsrätter. Har du gjort klippet då?

    SvaraRadera