onsdag 29 april 2009

Allt är inte vad det synes vara













Så genomförde Bostadsrättsföreningen Tumstocken den första extrastämman för ombildning till bostadsrätt igår den 28 april. Det var stillsamt och konsulten Galären uppträdde på ett sätt som gav intryck av att här hade vi att göra med en professionell och driven aktör på bostadsmarknaden.

Många synpunkter framfördes om detta i förtid åldrade hus.

Försiktigt lades fakta på bordet med formuleringen "Badrummen är slut". Så sant, som det är sagt!

Redan för 20 år sedan redovisade Svenska bostäder mögel i fastigheten. En del åtgärder mot möglet vidtogs, men inte tillräckligt.
Huset insjuknade i mögel under en tid då människors engagemang i boinflytande fick ge vika för viktigare saker.

Men nu är det slutgiltigt dags att åtgärda problemet med mögliga badrum, läckage och stambyte. Kanske tycker man då att den bästa idén är att man själv betalar för kalaset genom att plocka fram ett par miljoner ur plånboken till en bostadsrätt. Så slipper Svenska bostäder använda dina hyrespengar till det.

Man kan också göra som i Husby där man genom engagerad sammanhållning fick Svenska bostäder på bättre tankar. Det är kanske inte direkt nödvändigt att kopiera de strategier som Husby Unite använde. Men man kan tänka på att engagemang faktiskt kan ge resultat.

Hur som helst, konsulten Galären, stack inte under stol med att stambyte kan vara ganska otrevligt. Enligt Svenska Dagbladet kan det kort sagt vara rent helvetiskt.

Som vi tidigare sagt så är det ju så att om man tittar på knappa 3% av lägenhetsbeståndet så faller ju en stor del av möjligheten att göra en realistisk bedömning av kvaliten på huset bort.

Så - tiden fram till nästa stämma den 12 maj begrundar vi den första ekonomiska kalkylen och funderar över sättningar och sprickor och andra märkligheter förknippade med denna kåk. Med spänning avvaktar vi sedan redovisningen av den tekniska besiktning som gjorts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar