torsdag 23 april 2009

Att äga eller inte äga











I marknadsföringen av idéen om bostadsrätter i kvarteret Tumstocken möter vi följande inledande argumentation:

"Vi är några hyresgäster som är entusiastiska inför möjligheten att få äga våra hem."

Vill man argumentera för en sak är det bra om man har rätt i sak. Redan på tröskeln snubblar man.

Läs bostadsrättsspecialisten Per Isacsons bok "Bostadsrättsboken" på sidan 15. Under rubriken Föreningen äger fastigheten och lägenheten står det "Bostadsrättsinnehavaren ingår tillsammans med sina grannar i en förening som äger fastigheten och lägenheterna."

När så de här hyresgästerna fortsätter med att säga: "Om du äger ditt hem får du själv välja hur det skall se ut. Väggar, golv, dörrar, allt du vill göra för att få ditt hem ännu trevligare är helt upp till dig.", så har man full förståelse för deras önskningar och drömmar. Men utifrån fakta bör de nog hellre satsa på något annat än en bostadsrätt.

Har man inte tillgång till Isacsons bok finns vissa referenser till hans bok hos fastighetsmäklarna. Som alltid får man läsa källkritiskt. Rekommendationen är att börja läsa från början innan man börjar hoppa i materielet.

De här personerna menar också att "Idag betalar vi hyror men har inget inflytande." Njaa- inget var väl för mycket sagt - eller hur. Kanske vill man ha mer? I så fall handlar det om att engagera sig!

På förekommen anledning - det här inlägget inleds av en vinjettbild/foto på affishen som de här personerna satt upp. Bilden vill illustrera det faktum att originalet sitter kvar där det är uppsatt. Vill ivrarna för bostadsrätt i vårt kvarter skapa förtroende för sin sak bör de i fortsättningen göra detsamma med Rädda Tumstockens affisher. Censur hör knappast hemma i en demokrati.

1 kommentar: