måndag 24 augusti 2009

Att låna

AB Galären presenterar nu ett nytt erbjudande för hugade köpare av bostadsrätt. Det är en ny kalkyl för de enskilda hushållen i kvarteret Tumstocken. Kalkylen kallas "boendekalkyl för år 2009". AB Galären visar på ett lån där man lånar hela beloppet uppdelat på olika löptider till en snittränta på 3%.

Men låga procentsatser är ju ointressanta på lång sikt eftersom de just nu bara utrycker det faktum att Riksbanken med låg styrränta gått in och stöttat bankerna under den pågående ekonomiska krisen i landet.

Ur ett längre perspektiv ser vi att för åren 1968-2009 var medelvärdet för den korta räntan 7,1%.
Frågan är om vi kommer att hamna där när konjunkturen börjar visa sig gå upp?
Jo - tydligen kräver Nordea och Swedbank i juli att kunderna ska kunna klara av 7,42% respektive 7,5% ränta och kontantinsatser på 10 procent. SBAB ligger lite lägre med sina 6,5% ränta och 5% kontantinsats.

Tänker man köpa bostadsrätt i Tumstocken är det nog klokt att räkna med att man har råd med åtminstone dessa räntor.

Man talar om en ränterisk där en höjning på på 2 % innebär netto:
Lån 1 000 000 - höjd månadskostnad 1 116 kr
Lån 2 000 000 - höjd månadskostnad 2 333 kr
(källa SCB och Privata affärer)

Man får säkert också räkna med att den avgift till föreningen som finns i kalkylen knappast är fixerad för all framtid. Fastighetsköpet skall ju göras utan någon grundligare besiktning.

Gör man inte en ordentlig besiktning av fastigheten Tumstocken som spricker i alla väderstreck så gör man inte heller en fullständig kalkyl av vad det kostar att bo i bostadsrätt i detta hus. Man glömmer bort amorteringar, vilket de flesta banker kräver, och underhåll och reparationer av den egna lägenheten.

7 kommentarer:

  1. "Gör man inte en ordentlig besiktning av fastigheten Tumstocken som spricker i alla väderstreck så gör man inte heller en fullständig kalkyl av vad det kostar att bo i bostadsrätt i detta hus..."

    Enligt ditt citat ovan så har jag en fråga: Tror du att Svenska bostäder kommer att fixa denna sprickande fastighet gratis utan att ta betalt från hyresgästerna. Det tror inte jag...
    En relevant frågeställning om man ska kunna jämföra de olika alternativen.
    På något sätt får du som bor i en risig fastigeht alltid betala! Sen till vem man väljer att göra det, ja det är ju ett ställningstagande man får göra.

    //Carro

    SvaraRadera
  2. Vanligt förfarande med sk "drömkalkyler" eller kanske man ska säga kalkyler som är gjorda i kort perspektiv. Men det är väl tänkt så för att få folk att rösta ja...ett smart drag kan ju vara att ta med kalkylen till sin bank ocg gå igenom den. Sen en intressant faktor är ju på hur den är uträknad. Om antalet reella köpare minskar så stiger ju månadsavgiften tex...Mkt att tänka på.
    Har ni fått en fullständig ekonomisk plan då el är det bara en första/andra kalkyl?

    SvaraRadera
  3. Carro!

    De flesta har säkert märkt att boendet hos Svenska bostäder inte är gratis.
    Men,att för den sakens skull, när man köper hus, ignorera tanken på en realistisk kalkyl baserad på en ordentlig jordabalkbesiktning och koll på den framtida ränteutvecklingen verkar märkligt.

    SvaraRadera
  4. Hej alla!
    Nu finns en folder om fusk och oegentligheter att få på Hyresgästföreningen region Stockholm. Jag tror ni kan ha nytta av denna.
    Den finns även där som PDF.
    Lycka till.
    Lars Olov Fredh
    Rädda linjalen

    SvaraRadera
  5. Ja, det var en jättebra broschyr, vi är ju många som mår el har mått skitdåligt av detta..och nu isommar när man behöver vila....många av oss har nog fått sem förstörd...

    SvaraRadera
  6. Carro, du har inte tänkt på att det allmännyttiga bostadsföretaget har en budget för att åtgärda problemhus? Du kan ju roa dig med att räkna ut kostnaderna för reparation/underhåll dels för SB och dels för en utomstående entreprenör. Jag kan tänka mig att entreprenören vill ha alla pengar på en gång efter utfört arbete. Vad gör man då om det är brf? Jo, höjer månadsavgifterna!

    Därför är det bättre med hyresrätt, du får inte chockhöjda hyror helt enkelt.

    /Martha i Hagen

    SvaraRadera
  7. Tack Lars Olov Fredh!
    Vi tar tipset om broshyren om fusk vid ombildningar ad notam och kommer att dela ut den till samtliga hushåll i kvarteret.
    Broshyren kan man hämta också här.

    SvaraRadera