torsdag 6 augusti 2009

Retorik och praktik

Semestrarna börjar ta slut och vårt bloggande fortsätter.

Vi upptäcker att ombildningsivrare i kvarteret Tumstocken riktar sig retoriskt till oss "Kära grannar" och menar att vi befinner oss i ett historiskt läge där parterna på hyresmarknaden drastiskt är i färd med att förändra reglerna för hyressättningen.
Argumentet för detta är en hänvisning till Svenska bostäders hemsida och Stockholmsmodellen.

Vi frågar oss vad är det på Svenska bostäders hemsida som visar på att vi står inför en drastisk förändring?
Svenska bostäder säger så här - "Idag styrs hyresnivån till stor del av byggåret.
I Stockholmsmodellen ska istället tre faktorer styra hyran: den enskilda lägenhetens storlek och standard, fastighetens standard och bostadsområde/läge."

Ombildningsivrare i kvarteret menar vidare på den vägen att det står fullständigt klart att vi i innerstaden kommer att få ökade hyror därför att Svenska bostäder skall drivas affärsmässigt och generera vinst. För detta påstående hänvisar man till Hyresgästföreningen Södermalms hemsida.
Södermalmsavdelningen, det står fullständigt klart, har inte röstat NEJ till Stockholmsmodellen.

Det primära syftet med Svenska bostäders verksamhet är inte att generera vinst.

Genom Svenska bostäder och andra allmännyttiga bolag har kommunen enligt lag ett samhällsansvar att säkra tillgången på bostäder för alla sorters hushåll. Man skall främja näringsutveckling och tillväxt. Man skall stödja social sammanhållning och hållbar utveckling.
Detta är knappast förenligt med marknadshyror eller drastiska hyreshöjningar. Detta har ju också klargjorts av våra riksdagspartier.

I sammanhanget framhävs också att i en bostadsrätt bor man till självkostnadspris.
I det omtalade Ringen vid Skanstull gick köpare av bostadsrätt från en hyra på knappa ca 7.000 kronor till ett självkostnadspris på ca 11.500. Detta mönster är inte ovanligt när det gäller omvandlingar i innerstaden.
Självkostnadspriset blev alltså marknadshyra!

Edit: En oklarhet har uppstått genom att vi gjort ett mindre lyckligt sammandrag av omvandlarnas ursprungstext. Så här skriver omvandlarna: -” Dessutom skall läget avgöra hyran, vilket gör att Svebos vinst kommer att betalas av – innerstadsborna. (se Hyresgästföreningen Södermalms hemsida).”

6 kommentarer:

  1. Åååå, om man kunde slippa få höra detta tjat om *marknadshyran* som, som ni säger, alla riksdagspartier inte står bakom alls. Ordet är bara taget för att skrämmas för att få den osäkra att bli ännu mer osäker. Och många går tyvärr på det. Ska man köpa bostadsrätt idag bör man göra det i en stabil förening och inte i ombildningshus.
    /Martha i Hagen

    SvaraRadera
  2. EN FRÅGA- om INTE hyresgästerna köper, vad är det som säger att Tumstocken kommer att fortsätta ägas av Sv.Bostäder.Utförsäljning kan väl ske till vilket vinstdrivande företag som helst.Några som verkligen har intresse av att kamma hem kosing.Eller ..?

    Agnetha Ericsson/13D

    SvaraRadera
  3. Agnetha!
    AB Galären, som anlitats av Brf Tumstocken för ombildning i kvarteret, har på stämma under våren redan svarat på den frågan. De ansåg det inte troligt att någon annan fastighetsägare än Svenska bostäder var aktuell om de boende här sa nej till ombildning. Du kanske kan ta kontakt med dem om du vill fördjupa dig i frågan.

    SvaraRadera
  4. Till Agnetha:
    Det är ju bara för er att ringa svenska bostäder och kolla den uppgiften. Hos oss gick det också rykten om att sthlmhem skulle sälja om vi inte köper, men det kunde jag dementera snabbt efter att ha ringt och kollat och sen även läst deras affärsplan.
    Visst finns det ställen där det blivit utförsäljning,men då har de ju oftast gått ut med det innan.
    Enligt min egen åsikt skulle jag ju i första hand vilja ha kvar nuv hyresvärd, iandra hand ok om det kommer in en annan erfaren värd även om det är privat.De vet ju vad det handlar om. I allra sista hand en ombildning. För jag har fortf ingen aning om vad vår styrelse har för kunskaper i detta el vilka personer som sitter där.
    det sägs ofta att de som vill ombilda till brf inte har ngt vinstintresse men när man bara träffar nån enstaka av dom så erkänner de ju att de vill köpa för att sälja. Några få undantag finns förstås, men de är inte några som vill vara aktiva i föreningen...Efter en ombildning är gjord börjar ju ett stort arbete för föreningen och jag tror inte alla inser det.

    SvaraRadera
  5. OK.Tack för snabbt svar /Agnetha

    SvaraRadera
  6. Mer info ang. ombildningar i innerstaden:

    Nuvarande styre har ingen avsikt att tillstyrka fler ombildningar/friköp i innerstaden då man anser att det numera råder balans mellan bostadsrätter och hyresrätter där. Vilket betyder att allmännyttiga hus inte kommer att säljas till privata värdar.

    SvaraRadera