torsdag 20 augusti 2009

Sammanhållning eller Segregation

Någon tyckte att alla skulle få köpa sin lägenheter. Det skulle leda till ökad frihet och integration menade man.
Det blev precis tvärtom.
Genom det stora antalet ombildningar i Stockholm har antalet hyresrätter minskat betydligt.
Detta har lett till en process där de mer ekonomiskt resursstarka alltmer kommer att befolka innerstaden. Även blandningen av boende med olika etnisk bakgrund verkar minska.

I den gamla Hyresrätten hade man möjlighet att kunna komma i kontakt med människor med olika bakgrund. Mångfalden, den sociala blandningen, berikade. Det fanns en möjlighet att utveckla förståelse för människor med en annan typ av levnadsöde.

Genom omvandlingen av staden, där blandningen av boendeformer minskar, ser vi en process som däremot leder till segregation.
Det säger Roger Andersson, professor vid Institutet för bostads- och urbanforskning. Hans Lind, professor i fastighetsekonomi säger detsamma. Även Lena Magnusson Turner, professor i kulturgeografi är inne på samma linje. Liksom professor Stellan Lundström vid Tekniska högskolan

Varför omvandlingsivrare tycker att ombildningar leder till bättre sammanhållning är en gåta.

2 kommentarer:

  1. Ja den där sista meningen kan man ju ha frågetecken efter. I ett hus som fr början är byggt för att ha enbart br kan det ju vara möjligt. Men i ett ombildat hus, ja kanske i undantagsfall. Men om det nu är en viktig faktor för jasägare: varför inte engagera sig redan när det är hr? Det är faktiskt möjligt, men bygger på fri vilja. Och hur kommer det sig att det är svårt att få medlemmar engagerade i tex styrelsearbete( andra nyliga undersökningar visar på detta) och att många(inte alla) ivrare flyttar inom ett-två år?

    SvaraRadera
  2. Johan Johanson / Rädda Linjalen24 augusti 2009 kl. 22:23

    Själv blev jag häromdagen beskylld av en brf-anhängare för att vara "egoist".
    Varför - jo, jag ville inte låta vederbörande bli min nya hyresvärd.
    Vem fan är egoist?

    SvaraRadera