måndag 10 augusti 2009

Gediget hus på Södermalm?

En trio av omvandlare menar att Svenska bostäder kommit med ett fördelaktigt erbjudande.

För, Svensk fastighetsförmedling och Södermäklarna har under juni värderat våra lägenheter. Dessa mäklare menar tydligen att en lägenhet på 65 kvadratmeter säljs av Svenska bostäder för 1 000 000 under värdet på marknaden.

Vem köper något genom att bara titta på prislappen?

Köper man hus privat idag gör man en genomgripande grundlig s.k. jordabalksbesiktning för att bedöma om priset står i rimlig proportion till det skick huset befinner sig i. Vi förutsätter att mäklarna inte gjort någon jordabalksbesiktning. De har alltså knappast tillfört något som vi inte redan visste på grundval av en tidigare ytlig okulärbesiktning.

Vi vet att mäklare i vårt land är säljinriktade och därför har ett eget intresse av att skapa förväntningar för hålla priserna på marknaden uppe.

Andra däremot talar om vikande priser på bostadsmarknaden och för risken av en finansbubbla.


2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg. Det stämmer att besiktningarna oftast är enbart okulära. Och det har kritiserats även av experter på bostadsrätter. Sen står det också i någon lagtext att köparen köper i befintligt skick. Så ni som är jasägare tänk på att ni har eget ansvar att kritisk kolla in alla fakta ni får.
    Vem köper ngt bara genom att titta på prislappen? skriver ni -ja det kan man ju fråga sig men tydligen finns de.
    Men ni ska ju tillsammans med den ekonomiska planen få den tekniska besiktningen av fastigheten. Kanske att den inte delas ut i brevlådor, men den ska ju finnas tillgänglig hos styrelsen när allt är klart. Hos oss lades det ut på deras hemsida. Nu vet jag faktiskt inte om alla läst våra planer då inte alla har data men de kan hämtas ut hos styrelsen. Fast det är ju bara en styrelsemedlem som lämnat ut kontaktuppgifter hm...

    SvaraRadera
  2. Det är fascinerande att människor som garanterat skulle göra en jordabalkbesiktning av en enkel sommarstuga inte vill göra det för en fastighet för flera hundra miljoner. Det är likadant över hela Stockholm. Det tyder på en enda sak:
    Det är skrapet som går nu. Ytterst få områden är under sitt första ombildningsförsök. Det är ombildningsfundamentalisterna och skrupelfria konsulter som härjar. Dessa vill undvika diskussion, kunskap och information så mycket de bara går. Annars kan hyresgästerna se igenom det som jag har svårt att kalla annat än bluff.

    SvaraRadera