torsdag 27 augusti 2009

Fördel på andras bekostnad













Så dimper det ner i brevlådan. Något lite redigerade lappar, men ändå samma gamla samlade tankegångar som suttit på anslagstavlan på gården i veckor.
Av en trojka som ser bostadsrätten som det tryggaste sättet att bo.

Vi har bemött en del av de här tankegångarna på bloggen tidigare och det finns ingen större anledning att kommentera den gamla skåpmaten ytterligare. Att utan kritiskt sinnelag försöka hamra in "sanningar" om det historiska nuet, baserade på vad andra sagt, går inte hem i stugorna.

Att prata vitt och brett om marknadshyror gör ombildare gärna, men för dem är räntefrågan inte lika populär. Det handlar om räntor som särskilt kvinnor får problem med. Räntor som banken bestämmer. Så den verkliga historien är att nu sitter man runt om i lägenheterna i kvarteret och räknar på bankernas faktiska ränteerbjudanden.

Att, som trojkan gör, åberopa mäklares omdömen om vår ekonomiska plan är ytterst märkligt - "utan anmärkning". Vad menas - där kan ju t.om en blind höna hitta ett korn!
Men det är klart för mäklare och konsulter handlar det bara om affärer - om pengar.

Så här sa Per Albin Hansson en gång i tiden inför Sveriges Riksdag - Hemmets grundvalar är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några priviligierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.
Därför - allmännnyttig hyresrätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar