söndag 20 september 2009

Demokrati?

Inför ett möte på gården idag söndag den 20 september kl 15.00 har Styrelsen för BRF Tumstocken skickat ut en lista med "Frågor och svar".
Vi börjar med den stora nyheten i sammanhanget där styrelsen förklarar varför stämman den 16 september röstade för ny köpestämma?
"Det är inte mot demokratin att man följer regler som är uppställda för ombildningsprocessen..."

Vad är demokrati?
Från Riksdagens hemsida hämtar vi en beskrivning av demokrati - "Demokrati handlar om alla människors lika värde och rättigheter. I en demokrati får alla vara med och bestämma."
Har nu alla samma rättigheter när det gäller att kunna kalla till ny köpstämma?
De människor som inte vill ha en ombildning har enligt de regler som är uppställda för ombildning ingen rättighet att kalla till ny köpstämma om de är missnöjda med valresultatet.
De som röstar Ja har fler rättigheter och därmed faller det demokratiska i ombildningsprocessen. Som det sagts i Orwells Djurfarmen (Animal Farm)- Alla djur är jämlika men vissa djur är mer jämlika än andra.

Vi frågar oss hur BRF Tumstockens demokratiuppfattning kommer att påverka de boendes möjligheter till att "demokratiskt påverka vår fastighet och dess skötsel" i framtiden om, och endast om, de får ta över förvaltningen av huset.
Kommer resthyresgästerna då att ha samma rättigheter som bostadsrättsinnehavarna?

Vidare från styrelsen- "Vi vet att dom flesta har all information om detta val men eftersom vi fortfarande får frågor så listar vi här svar på några direkta frågor." Intressant att de direkta frågorna berör de käpphästar som ståtat främst i JA-sidans propaganda. Detta är propaganda vi sett på våra anslagstavlor i flera omgångar. Det är propaganda som kommit i våra brevlådor.

Hur detta kunnat undgå någon så att det föranleder ytterligare publiceringar är oss en gåta.
Vi har bemött dessa påståenden om Stockholmsmodellen, badrummen, boinflytandeavtalet och investeringarna tidigare här på bloggen men det tycks som Ja-sägarna har cementerat sina åsikter i dessa frågor.
En nyhet ser vi ändå - badrumsrenoveringarna när de "någon gång blir gjorda" kommer att innebära en hyreshöjning på runt 600 kr. Tänk att man på en direkt fråga kunnat ge ett så exakt svar - vi undrar bara varför källhänvisning saknas.

Det slår oss att dessa direkta frågor inte framkommit i offentligheten. I en demokrati är fortlöpande diskussioner viktiga tycker vi och då tänker vi inte på något liknande AB Galärens frågestunder under "övriga frågor" på stämmorna.

Att ha en enda diskussion några dagar innan den, ja vi får väl, även om det kan låta litet slitet säga "avgörande köpestämman " verkar inte demokrati utan snarare desperation.

Slutligen i denna samling "Frågor och svar" kommer det skamliga svaret från styrelsen på frågan vilka alternativ man har om man vill rösta på torsdag - Närvara på stämman eller lämna fullmakt.

Sanningen, hela sanningen och ingenting annat än sanningen!
För att Rösta Nej behöver man inte ens gå på stämman!

4 kommentarer:

  1. Tack för allt ert jobb med blogg och med information i brevlådor och på anslagstavlor.
    Jag är en av dem som inte syns eller hörs och vågar inte heller tala offentligt.
    Jag är så oerhört tacksam för att ni finns och säger det jag skulle vilja säga.
    Förlåt att ni får bära allt själva.
    På torsdagens stämma stannar jag hemma.

    SvaraRadera
  2. Är så trött på dessa ja sägare...Dom har inget intresse i hur huset och gåden kommar att skötas..om det nu mot förmodan skulle bli ja på den extra stämman..Då får ni se hur flytt lassen kommer att gå bland ja sägarna...Om nu alla får lån...För det är väl ingen som missat att bolåne inst, räknar med att ni ska klara en ränta på 7%...Jag anser att vad dom nu pysslar med, att utlysa en stämma till är helt förkastligt..Det blev NEJ på den avgörande stämman...Nu springs det runt i portarna och försöker fiska röster....fy fan....Lagt kort ligger, det blev nej!!! Och glömm inte , har du en skuld,betalnm,kronofogde eller får social bidrag, kommer du INTE att få låna. Detta gäller ochså äldre personer som banken inte anser att dom kommer att klara av att betala av sin skuld.Jaja...Vad ska man säga...Styrelsen blir mer och mer aggresiv i sin iver att skaffa ja röster...vet att en i styrelsen som har en rekordelig profil utåt, är en en expert på att sätta upp anonyma lappar och komma med komentarer på andras lappar..och det som skrivs skulle inte lämpas i tryck..

    SvaraRadera
  3. Området där jag bor blev bostadsrätter förra året. Ingenting av det som bostadsrättsföreningen lovade att göra inför omröstningen har blivit gjort, och månadsavgiften för de som köpte har redan höjts ordentligt.
    Nu har alla utom en i styrelsen flyttat. Ingen är pigg på att hoppa in styrelsen nu, men några kommer att vara tvungna om inte föreningen ska likvideras.
    Så mycket för pratet att vilja bo kvar och värna området. Tur att man blev kvar som hyresgäst!

    SvaraRadera
  4. Här i skarpnäck där det tyvärr vart ja så har de börjat jaga på folk att söka lån och de rekommenderar bluestep??? Vansinne med deras räntor.
    Till gumman i sydväst: jag e lite skraj för samma sak här,men det är nån månad kvar innan allt e klart.
    Tror också man sitter tryggast som hyresgäst. och som många redan tjatat om, ni som så gärna vill köpa gör det där det finns då.

    SvaraRadera