onsdag 2 september 2009

Stämman och dess paradfråga

Vi håller med konsulten AB Galären när de på stämman den 1 september säger att de inte är Linjalen. Nej, för här finns inget av brf Linjalens bisarra beteende.
Galären styr med auktoritet och myndighet och det går naturligtvis hem hos många. JA-sägarna , invaggade i trygghet, är beredda att ro affären iland till Galären.
Galären styr inte enbart med auktoritet. Det finns en morot som hängt med under hela processen. Det är nämligen Brf Tumstocken och Galären som bjuder på nya badrum och stammar.

En, inte oväntat på denna stämma, nyinvald medlem av styrelsen, Liv Weisberg, säger också så här i ett utskick som riktats till samtliga boende i kvarteret: "Nya Badrum - Om vi ombildar ingår en renovering av alla badrum. Det innebär alltså ingen extra kostnad för lägenhetsinnehavaren, och vi får nya badrum och bytta stammar".

Vi får det ja - fast det kostar faktiskt 27 miljoner oberoende var man bokföringsmässigt lägger den kostnaden. För de 30% resthyresgästerna räknar Galären med en hyreshöjning med ca 500 kr per månad.

Vad händer om vi inte ombildar?
Vi har varit lite mer grundliga än Galären och Brf Tumstocken och tagit reda på fakta. Svenska bostäders förvaltare säger sålunda att när en fastighet intresseanmäls avvaktar Svenska bostäder med verkställande av sina underhållsplaner. Man säger att man endast utför akut underhåll. Men vid ett Nej till ombildning kommer en undersökning av förutsättningarna för en underhållsplanering att ske med prioritet på grund av stort behov. Vi kan alltså inom en snar framtid räkna med åtgärder av stammar och badrum under förutsättning att vi röstar rätt.

Enligt de erfarenheter vi har av Svenska bostäders senare renoveringar på annat håll kan detta beträffande badrum innebära helkakling och klinker. Inga extra hyrespåslag har då gjorts.

Vi har tidigare fått kaklingar av badrum utförda här i Tumstocken. Det handlade då om att vi engagerade oss och att förhandlingarna med Svenska bostäder sköttes på rätt sätt.

Så säg Nej till ombildning på köpstämman den 16 september och spara dina pengar till något annat än badrum.

Vi återkommer med mer om stämman den 1 september.

17 kommentarer:

  1. Oavsett vad man tycker om ombildning, bostadsrättsföreningen, Galären, styrelsen osv, så är det nog mer än naivt att tro att Svenska Bostäder skulle genomföra någon mer genomgripande renovering som stambyte och badrumsrenovering UTAN en hyreshöjning, särskilt inte om en renovering medför t.ex. en bättre badrumsstandard. Att renoveringar i badrum med akuta vattenskador nu inte görs med mer än plastmattor och vävtapeter var det ju flera hyresgäster som vittnade om. Så hur jag än väljer att rösta på köpestämman, så kommer jag att utgå ifrån att jag i sinom tid kommer att få betala för mitt badrum. PÅ något sätt.

    SvaraRadera
  2. Vi har aldrig påstått att ett stambyte skulle vara gratis. Var ser du det i inlägget?
    Däremot har vi refererat till exempel att badrum renoverats med kakel och klinkers på golvet till en bättre bostadsstandard om man så vill. Detta senare utan någon hyreshöjning . Detta gäller Svenska bostäder. Vi vet att renovering av badrum med kakling utförts här i Tumstocken utan hyreshöjning. Vi har själva förhandlat detta.

    Vi säger också att Svenska bostäder håller inne med underhåll under en ombildning. Därav renoveringar med plastmattor osv.
    Att det är så känner man ju till när man gör en intresseanmälan.

    Enligt ombildarna får vi nya badrum med en omvandling. Vi har för att få en nyanserad bild visat på att det inte är så att detta skall ställas mot att Svenska bostäder underlåter att arbeta med underhållsplaner och att verkställa dessa. Vi har i en rundfrågning fått bekräftat att underhåll regelbundet skett.I kontakt med Svenska bostäder har vi fått klart att underhåll av badrum kommer att ske. Stambyte kommer att ske.
    I en seriös diskussion om köp av fastighet bör väl de olika alternativen beaktas. Vill du påstå att detta gjorts?

    SvaraRadera
  3. Nu blir jag trött på osanningar jag har varit beredd att säga nej men nu när nej sidan kör med fullständigt vilseledande information utan att vra kritisk granskande till uppgifter så börjar man ju undra vilka människor som befinner sig på denna anonyma sida
    "Enligt de erfarenhetr vi har av svenska bostäder senare renoveringar på annat håll kan detta beträffande badrum innebära helkakling och klinker. Inga extra hyrespåslag har då gjorts".
    Frågan blir ..
    Vilka vi?
    På annat håll? var?
    Innebära - Just det borde väl nämnas under vilka förutsättningar
    Inga extra hyrespåslag - Helt felaktigt enligt Svenska bostäders egen styrelse

    Man börjar undra vem som talar sanning

    SvaraRadera
  4. Keep up the good work! Vi räddade kvarteret Ankan i Aspudden i måndags! Ingen Brf där alltså.

    SvaraRadera
  5. I en rundfrågning, säger du. Hur många har ni frågat? Ett urval med statistisk signifikans? Renovering med plastmattor efter vattenskada har skett i flera fall INNAN ombildningsprocessen kom igång, det är inget som man hemfallit till som sparåtgärd först nu.Det är därför rent av felaktigt att påstå att det beror på ombildningsprocessen. Möjligen då på att inte alla hyresgäster inte får samma behandling av hyresvärden. Och visst kommer stambyte och badrumsrenoveringar att ske, frågan är dock när. Svenska Bostäder har tidigare meddelat att ett stambyte inte är aktuellt inom en snar framtid. Och definitivt inte utan hyreshöjning vid en standardhöjning som klinker och kakel. Det antyder ni dock genom att hänvisa till att så skett.
    Och det är upp till var och en att beakta de olika alternativen, jag har uppfattat att bostadsrättsföreningen presenterat sitt alternativ, däremot uppfattar jag inte att det här presenteras något egentligt alternativ (lite siffror kanske,källhänvisningar, tidsplan för när Svenska Bostäder tänkt göra en renovering, hänvisning till VEM på Svenska Bostäder som gör denna utfästelse osv). DET skulle kunna leda till en seriös diskussion

    SvaraRadera
  6. Till anonym som är "trött på osanningar"
    På denna sida finns ett antal namn angivna. Vi har E-post på sidan så att du hade kunnat skriva till oss innan du talar om att vi far med osanning. Vi har delat ut information till varje hushåll i kvarteret med alla kontaktuppgifter. Kontaktuppgifterna har anslagits i portarna.
    Är då ditt påstående att vi är anonyma sant eller falskt?
    Är vår information verkligen fullständigt vilseledande. Då tycker du kanske också att Galärens utelämnande av att vissa lägenheter saknar balkonger är fullständigt vilseledande. De glömde det och det är mänskligt. De glömde också bort att Svenska bostäder angivit att tvårummarna här är med kokvrå eller med kokskåp och inte med kök. Vilseledande? Galären talar om rost i stammarna och inte om tex igenslammning. De undviker att tala om mögel. När du var beredd att rösta Nej - uppfattade du på något sätt detta som vilseledande?
    Du ägnar dig åt argumentationsanalys där du kräver att vi kritiskt skall granska uppgifter. Inte ens om vi vore en myndighet eller ett företag med stora resurser skulle vi kritiskt kunna granska ditt påstående att du "varit beredd att säga nej". En bidragande orsak till det är ju att du är anonym.
    Vill du verkligen påstå att vi ljuger när vi påstår att vi förhandlat badrumsrenoveringar här i Tumstocken?

    SvaraRadera
  7. Vad var det vi höde..ALLA får lån,dvs social bidrags beroende,arbets lösa,dom med betalningsanm, även dom som ligger hos kronofogden. Vad är detta för snack? Du får ju inte ens öppna ett tele abon om du har betalnings anm. Och vad händer om dom som tackat ja till en omb inte får lån...då är det ju inte längre en mariotet som köper...Någon som vill svara????

    SvaraRadera
  8. Till "anonym" som bl. a undrar om vår rundfrågning.
    Rundfrågningen skedde med den bakgrunden att omvandlare påstått att inget underhåll skett i fastigheten. En kommentar till bloggen var t.o.m. att inget underhåll skett sedan husets byggår. Det var påståenden utan uppgift om undersökningsmetodik, statistisk signifikans osv. Följaktligen har vi inte sett oss föranledda att göra någon vetenskaplig undersökning utan tyckt att stickprov räcker. Genom förhandlingar med Svenska bostäder vet vi också dessa uppgifter är felaktiga.
    Vi i rädda Tumstocken kan inte ta något ansvar för om renovering skett med plastmattor. Men vi vet att när de boende engagerade sig i boinflytandet förhandlade man sig till kakling av badrum. Du kan ju se vad man åstadkommit i Husby. Men kostnaden är naturligtvis delvis en förhandlingsfråga.
    Eftersom huset är intresseanmält presenterar Svenska bostäder ingen budget för åtgärder. Vi har gjort en hänvisning till Svenska bostäders förvaltare och det är ingen hemlighet att han heter Mardin Hamalao.Om du tycker att vi skall nämna vem vi talat med på Svenska bostäder bör du nog själv göra detsamma.

    SvaraRadera
  9. Har nyss talat med sbab, och det som sas om att ALLA skulle få lån, stämmer INTE!! Dom blev klart väldigt förvånade att ett sånt löfte har givigts! ALLA ska genomgå en sedvanlig kredit granskning och har du då betalningsanm, ligger hos kronofogden eller är på något annat sätt ej kredit värdig, får du EJ låna. Dom granskar väldigt noga pg av kommande ränte höjningar!! Så det pris som är givet ska du klara av och sedan en ränte höjning på ca 5%! Dom tar avstånd från att styrelsen gett sådana löften! Så kära grannar....Håll i hatten, för nu blåser det!!!!

    SvaraRadera
  10. SBAB lovade inte att ALLA skulle få lån. De sa att alla hade möjlighet att få lån. SJÄLVKLART måste en kreditprövning göras för varje person av var och ens ekonomi och du måste ju ha råd att betala dina lån även om räntan höjs, det borde var och en förstå!!
    SBAB är ju en bank, inget välgörenhetsinstitut!

    Styrelsen har inte gett sådana "löften", det är en klar missuppfattning. Tråkigt!

    /Carro

    SvaraRadera
  11. Carro!

    Vi förstår inte hur du menar. Det finns ju en inskränkning i möjligheten att få lån i och med kreditprövningen.
    Man måste ha en viss inkomst och kunna klara en viss räntenivå - inte sant. Gör man inte det får man inget lån.
    Bankkvinnan var trevlig och service- och säljinriktad och talade väl inte i särskilt stora ordalag om de väntade höga räntenivåerna.
    Hon redogjorde för möjligheten att den i familjen som uppbar socialbidrag inte skulle ta lånet utan någon annan familjemedlem. Rätta oss om vi har fel där. Har vi rätt så handlar det ju definitivt inte om välgörenhet utan luktar problem!
    Inte så mycket välgörenhet men inte heller något socialt ansvarstagande. I ljuset av Galärens mening att det inte var vanligt att få ett besök av banken på detta viset kanske ett skimmer av välgörenhet ändå.
    Hur menar du med "om" räntan höjs? Flera av storbankerna har ju pekat på räntehöjningar.

    SvaraRadera
  12. Med "Om räntan höjs" menar jag, "om räntan höjs..." .
    Självklart kommer den att höjas, dessa låga nivåer kommer inte vara för alltid MEN vi vet inte exakt när eller exakt hur mycket men såklart får man kalkylera med högre ränta...

    Du kan ju binda en stor del av lånet på kanske 5-10 år och då vet du ju ganska väl hur månadskostnaden kommer se ut framöver, oavsett kommande räntehöjningar.

    Det man inte får glömma är också att banken har "råd" att vara GANSKA frikostig med lån pga priset för våra lägenheter! Ni kanske hörde själv, marknadsvärderingen var 42.500 kr/kvm. Vårt pris är 22.000 kr/kvm.

    Dock vill ju banken säkerställa att man klarar av en ränta på 5-7%, eftersom de vill ha in sina pengar varje månad/kvartal!

    Självklart så finns det människor i detta hus som inte kan få lån, och som kanske inte heller ska ta lån, och då kan man bo som hyresgäst, så det finns ju alternativ.

    När man ska få ett hyreskontrakt så görs också kreditprövningar och man kräver inkomster som man kan betala hyran med och kanske borgenärer om man har dålig inkomst/hög hyra. Hyresvärdarna bedriver inte heller välgörenhet, utan har tvärtemot blivit tuffare och tuffare och ställer högre och högre krav.

    //Carro

    SvaraRadera
  13. Även bundna lån kan ändras vid räntehöjning, bara att kolla statistik.

    anna

    SvaraRadera
  14. Ville bara säga att det stämmer att SvBo inte höjer hyran när man fått sitt badrum renoverat men att man däremot får betala mellanskillanden själv om man väljer kakel och klinkers istället för standardmaterial....

    SvaraRadera
  15. Kolla in både Rädda svärdets blogg och Rädda flygarens blogg fr idag( 6/9) - tänkvärt gällande banker bla.

    SvaraRadera
  16. lite offtopic, men kanske nån vet: SBAB är ett bolåneinstitut var det någon som sa. Om det stämmer vad är skillnaden mot en vanlig bank, nån som vet?

    SvaraRadera
  17. Till "lite offtopic":
    Kanske kan denna länk vara till hjälp -
    http://www.rod.se/beslutat-i-riksdagen/Ja-till-ett-bredare-SBAB/

    SvaraRadera