onsdag 23 september 2009

Direktinflytande i boendet

Styrelsen för BRF Tumstocken har gjort ett nytt utskick.
Den information som styrelsen presenterat för oss boende under perioden från starten sommaren 2007 till dags dato kan nu sammanfattas till nedanstående:
”Vi har under de senaste veckorna fått in en rad förslag på förbättringar som kan göras i huset. Här är ett axplock:
Strukturera upp cykelrummet och laga dörren, gör ett barnvagnsrum, förbättra gården, arbeta för ett mer miljövänligt tänkande i huset vid inköp av el städ etc., ta bort brännmärken i hissarna, trevliga och inbjudande trapphus samt entrétak."

Allt detta kan vi som hyresgäster göra redan idag genom bildandet av en lokal hyresgästförening (LH), olika slags arbetsgrupper, gårdsförening, gårdsgrupp osv. På så sätt skapar vi det lokala direktinflytande som vi alla vill ha och som vår hyresvärd Svenska Bostäder också vill ha.

För information om Lokal hyresgästförening kan du Läsa här
.

Du kan också ta kontakt med oss i "Rädda Tumstocken" för information om en Lokal hyresgästförening i Tumstocken.

För information om Gårdsförening kan du läsa broschyren (pdf) "Starta Gårdsförening".

Broshyren hittar du här.

Du kan ringa Bo Strömvall och ställ frågor om detta på nummer 08-508 370 60
- eller Skicka ett e-postmeddelande med dina frågor till bo.stromvall@svenskabostader.se
Så här säger Svenska Bostäder:
"Vill du sätta din egen prägel på ditt boende? Har du idéer om hur ditt bostadsområde kan bli ännu trevligare? Plantera växter på gården,snickra, spela boule, gå stavgång, måla, dreja och smida, ordna studiecirklar, spela spel, gympa ihop, fixa grillfester och familjedagar eller bara fika och umgås i en mysigt inredd caféhörna.Om du står för tankarna och idéerna så hjälper vi dig att förverkliga dem! Hyresgästföreningen och Svenska Bostäder har tillsammans utarbetat ett avtal där du som hyresgäst kan ansöka om medel för att utveckla ditt boende hos oss. Bo Strömvall på Svenska Bostäder har som uppgift att hjälpa dig att komma igång och förverkliga dina idéer."

Vi i "Rädda Tumstocken" föreslår därför att vi, när all denna turbulens är över och vi är kvar som hyresgäster i Svenska Bostäder, tillsammans sätter oss ner som goda grannar och bildar en Lokal Hyresgästförening, gärna med tillhörande gårdsgrupp osv.
Vi gräver ner stridsyxorna och återgår till det som var före sommaren 2007 – en god gemenskap.

Dock kommer vi att fortsätta att arbeta och argumentera för ett NEJ fram till och med den 26 september. Detta just för att vi hyresgäster ska uppnå just det JA-sägarna också vill – ett direktinflytande i boendet.

9 kommentarer:

  1. Varför gjordes inte detta före -2007????!

    Det vill jag gärna att du svarar på.

    SvaraRadera
  2. Anonym den 23 september 2009 09:16:

    Kanske borde du istället fråga den "avgående ordföranden i lokala hyresgästföreningen" om detta.
    Men - bättre upp - vi lever väl i framtiden? Så vi frågar oss istället vad vi kan göra med det boinflytandeavtal vi faktiskt redan har.

    SvaraRadera
  3. Nej, vi frågor er, som lägger som mycket energi på detta. Men nej, ansvar tar ni inte, ni vill bara lägga skulden på andra. I kooperativa rörelser ligger inte ansvaret enbart på en ordförande som ska FIXA allt, utan det bygger på att den enskilde engagerar sig. Så: vad har ni gjort fram tills nu i positiv anda för att förbättra boendet???? Och säg nu inte gårdsföreningen, för det har ni ju själva sagt att det inte är ni ....

    SvaraRadera
  4. Anonym den 23 september 2009 11:45
    Du, det var lugnt här...
    Vem har vi lagt skulden på?
    Vi vet att vi, samma enskilda personer har tagit ansvar i både Gårdsgrupp, Lokal Hyresgästförening och i Nätverket "Rädda Tumstocken".
    Det räcker för oss. Vill du veta mer så tag kontakt och presentera dig så skall vi berätta.

    SvaraRadera
  5. Lasse, Björkhagen23 september 2009 kl. 14:50

    Precis så där lät det hos oss före vårt kvarter omvandlades. Ingenting av det har blivit verklighet. Alla utom en i styrelsen har flyttat. Vi resthyresgäster fick slutligen bussa hyresgästföreningen på de stackare som blivit tvungna att hoppa in i styrelsen för att vi skulle få något underhåll över huvud taget.

    Så när det gäller bostadsrättsförespråkare: Tro inte på någonting förrän det blivit verklighet!

    SvaraRadera
  6. Tack Lasse.Sitter här och grunnar hur man kan lita på en styrelse som ej kan ta ett majoritetsbeslut. Om det blir ett ja lyssnar man då till vad majoriteten säger eller kör man som vanligt med omröstning. TÄNK EFTER FÖRE.

    SvaraRadera
  7. Nu börjar jag bli trött på alla lappar som BRF sätter upp i våra trappuppgångar. Fick igår ett inkastat i mitt brevinkast.Öppnade dörren varav jag hör någon rusa ned för trappen. Vad då kontakta gärna styrelsen. Jag kanske hade något viktigt att fråga. Nej , Nej dom smyger runt.

    SvaraRadera
  8. Känner igen det där. Styrelsen går ut och lovar att nu ska det bli demokratiskt och vi kan göra massor, bara vi ombildar. Muntliga löften om förbättringar med mera från styrelsen.

    På direkt fråga till styrelsen vad de egentligen vill och att de kan formulera det skriftligt besvaras med att det tänker de minsann inte göra. Och föresten ska inte de drivande vara kvar i styrelsen efter ombildningen får man som ett svar av styrelsen efter stämman där det blev JA.

    SvaraRadera
  9. Möts åter av skrämselhicka när jag går till mitt arbete. Huset till Salu kan köpas av privat värd. Ja hellre det än att ha en styrelse som smyger omkring i buskarna med Dollartecken i ögonen. Lovar runt och håller strunt. Hörs en hel del från balkongerna när man står och smyger på gården.
    Lisa

    SvaraRadera