fredag 11 september 2009

Trovärdigheten

En ombildning till bostadsrätt innebär att någon annan bestämmer sig för att välja bort den hyresvärd du själv valt och sätter dit en annan. Ett angrepp på valfriheten eftersom det för den som vill bo i bostadsrätt knappast råder brist på redan befintliga bostadsrätter. Omvandlingen går alltså ut över någon eller några. Det är för dem som Nätverket Rädda Tumstocken finns. Det är för att stötta dem som denna blogg finns.

Igår var vi öppet kritiska över det sätt styrelsen för BRF Tumstocken, Galären, förtroendevalda på mötet agerade på stämman den 1 september. Vi var öppet kritiska mot sättet hur protokollet efter stämman justerats.
Oavsett hur framtiden ser ut kommer vi att fortsätta med vår kritik även om en del ombildningsivrare tydligt visat att de hellre ser att vi håller tyst.

Vi fortsätter alltså!

En nyinvald i styrelsen har i information som gått ut till samtliga boende sagt så här:

"Flera grannar har undrat vad våra lägenheter skulle vara värda och framför allt om föreningens ekonomiska kalkyl är gedigen och trovärdig. Vi har därför låtit Sveriges största mäklarbyrå, Svensk Fastighetsförmedling, titta på föreningens ekonomiska kalkyl och de säger att den är normal och utan anmärkningar. För att säkerställa värderingen och få ytterligare en åsikt så kollade vi också med södermalmsspecialisterna Södermäklarna som också de anser att föreningens ekonomiska kalkyl är normal och utan anmärkningar."

Det stämmer att Svensk Fastighetsförmedling har tittat på planen, uttalat sig om planens uppställning, räntenivåer o.d. . Beträffande inflationen på 2% gör man en reflektion och slutligen säger man sig inte ha se några "stora inbyggda risker i den". Huruvida detta skall uppfattas som att deras omdöme om planen är utan anmärkning får väl var och en själv ta ställning till. Svensk fastighetsförmedling har inte upprättat något uppdragsavtal och inte heller kommit med någon uppgift om att de tittat på huset, vilket vi i Nätverket Rädda Tumstocken anser vara en förutsättning för att kunna uttala sig om saken överhuvudtaget.

Södermäklarna har besökt några lägenheter för värdering men säger i övrigt så här:"I uppdraget ingick inte att uttala sig om den ekonomiska planen för BRF Tumstocken."

  • framför allt om föreningens ekonomiska kalkyl är gedigen och trovärdig ...
  • för att säkerställa värderingen och få ytterligare en åsikt ...
Hur tror någon att man skapar trovärdighet på detta sätt?

För att säkerställa och sprida sin uppfattning försöker anonyma personer, på liknande sätt, på vår blogg plantera sitt påstående: "Och jag har pratat med Svenska bostäder och de lovar ingenting!"
Jaså - Vem har pratat med Svenska bostäder - närdå och med vem?

Vi har talat med mäklare och Svenska bostäder och vi kan verifiera det!

Sen jagar man människor under helger, på kvällar, på gården för att sprida sina budskap.
Vi får telefonsamtal, E-post om detta där gamla människor är oroliga när människor som de inte riktigt vet vilka de är ringer på deras dörrar och påstår att de måste gå och rösta den 16 september. Ombildare oroar på ett hänsynslöst sjuka människor genom att ringa på deras dörrar och pressa dem att ta sig till köpstämman för att "man är ju inte tvingad att köpa även om man sagt Ja". Vi delar helt uppfattningen att "Det är ett fräckt tilltag att springa runt för att värva röster". Särskilt på dessa premisser!

Ytterligare en gång säger vi att
  • Säger du Nej till köp av fastigheten, stannar du hemma
  • Skriv inte på några papper
Så ligger det till. Blir det problem - ta kontakt med oss i Nätverket.

Den här bloggen kan vem som helst frivilligt besöka. Att bli uppsökt i sitt hem på det här sättet är inte frivilligt- det är en störning!

Edit:
Under förmiddagen, efter att ovanstående skrevs, sammanträdde kvarterets "Gårdsgrupp" med vår förvaltare. Under detta möte bekräftades vad vi tidigare sagt i våra utskick samt på denna blogg om Svenska bostäders planer för framtida underhåll under förutsättning att de boende säger Nej till omvandling.
De rykten om att Svenska bostäder "inte lovar någonting" kan härmed förpassas till historiens sophög!

2 kommentarer:

  1. Lappar på dörrar, i hissar och trapphus, dörrknackning och telefonsamtal. Nu är jag så förbaskat trött på detta trakasserande från bostadsrättsivrarna. De saknar respekt och tar ingen hänsyn till vars och ens personliga åsikt i denna fråga. Om jag tidigare kanske var lite kluven inför omröstningen så har jag nu absolut bestämt mig. Tjatandet har gett motsatt effekt, jag tänker INTE rösta på onsdag!

    SvaraRadera
  2. Tjatandet har tagit på krafterna. Jag blir soffliggare. Klar motståndare till ombildning.

    SvaraRadera