tisdag 15 september 2009

Gediget arbete?

Bland omvandlarnas avantgarde, pådrivare, här i Tumstocken hittar vi de med redan ordnat boende på annat håll och de med någon slags boendekarriär i sikte. För att lyckas med sitt livs kap måste de ha med sig så många som möjligt som säger Ja på stämman i morgon den 16 september.

Det är därför det smygs bland gamla och sjuka i övertalningskampanjer med skrämselpropaganda. Den smygande styrelsen drar sig inte ens för att i kampen om röster vända sig till dem, som pga av mycket svag ekonomi sannolikt inte kommer att få lån eller om de får det riskerar att hamna i ekonomiska svårigheter. Att ta stora lån kräver en stabil ekonomi.
Man inriktar sig på de svaga med skrämselpropaganda i syfte att skapa oro. De som inte får lån bispringas uppfattningen att de skall rösta Ja för då kan de byta sin lägenhet till en bättre. De har inte förstått att de istället blir resthyresgäster, en ekonomisk belastning för föreningen och sådana som föreningar med svag ekonomi gärna försöker göra sig av med.
Tydligen kan man göra allt för att för att baxa sin Ja-seger över tröskeln.


I övertalningskampanjerna är argumentet nummer ett påståendet att den som inte köper kommer att drabbas av enorma hyreshöjningar i framtiden. Det påstås bland annat, hämtat från en gammal DN artikel, att Socialdemokraterna vill ha höjda hyror trots att Carina Moberg ett halvt år senare till Hyresgästföreningen uppger att så inte är fallet. Carina Moberg vill ha ett bättre skydd mot stora hyreshöjningar när lägenheter renoveras. Enligt Moberg skall det finnas ett hyrestak som skyddar hyresgästens rätt att bo kvar.
Man undrar över hur man kan vara så fräck att man tapetserar varje port med denna gamla skåpmat som är så missvisande.
I samma anda görs vulgärtolkningar av SABO-överenskommelsen och Stockholmsmodellen trots att i det senare fallet varken finns några procentsatser eller kronor angivna. Man vet tydligen inte , eller vill inte veta, att utfallet av modellen kommer att visa sig först om 10/11 år.
Man fantiserar ihop siffror - "hyreshöjningar på 25-30 % är att vänta de närmaste åren". Vart tog Socialdemokraternas hyrestak vägen om man får fråga. Alla politiska partier säger också nej till marknadshyror. Det gör även Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)
Men, här i Tumstocken hittar omvandlarna på för att skapa ångest och oro. Enbart för att kunna fånga in ytterligare en Ja-röst.

I själva verket är det ju en helt annan sak än höjda hyror man måste beakta. Här handlar det definitivt inte om att tro någonting. Snarare vet vi att räntan kommer att gå upp till sitt genomsnitt under de senaste 50 åren, nämligen 5-6%. Detta händer förr eller senare. För den
ekonomiskt svage, som genom skräckargument luras att köpa, handlar det då inte längre om en hyra på ca 7 000 kr utan istället om en boendekostnad runt 10 000. I ljuset av att vi vet att allt fler får svårt att klara sina bolån med ytterst tragiska konsekvenser som följd, undrar vi hur man har mage att inte lämna dessa människor ifred!
Slutsats: För den som bor kvar blir det billigare att hyra och dyrare att köpa bostadsrätt. För den med osäker ekonomi är hyresrätt det rätta valet.

Argumentet nummer två är att man demoniserar Svenska bostäder och påstår att de inte tar sitt ansvar för fastigheten. Det är först med en en
omvandling man "utan extra kostnad" får ett stambyte och badrummen renoverade.
Men så förhåller det sig ju inte! Svenska bostäder har givit besked både till Rädda Tumstocken och till Tumstockens "gårdsgrupp". att det blir renoveringar om de boende röstar Nej till omvandling. Vi vill påstå att genom att intresseanmälan gjordes utan att man dessförinnan lät Svenska bostäder informera om sina 3- och 10 årsplaner beträffande underhåll och renovering man skapat grund för en ensidig och odemokratisk omvandlingsprocess. Det är enbart omvandlarnas ansvar att inte exakta uppgifter om Svenska bostäders kommande underhåll kan redovisas här. Varken vi eller omvandlarna känner till dessa exakta uppgifter. Det är omvandlarnas ansvar att planeringsprocessen och verkställighetsprocessen för underhåll gjort halt och att enbart akuta renoveringar nu utförs av Svenska bostäder.

Sen har vi försöket att förgylla den ekonomiska planen genom att man påstår att mäklare yttrat sig över planen. Snällt sagt - en sanning med modifikation. Varför gör man så? Planen är ju ingen extrem glädjekalkyl av typen Linjalen och Ringen.
Men att planen skulle vara utan anmärkning - det tål att diskuteras. Nog finns det utrymme för reflektioner.
Var finns något om energideklarationen i planen?
Är kostnaden för tomträttsgälden i framtiden realistiskt beräknad?
Är uppgiften om lägenhetsyta korrekt?
Är tvårummarna verkligen försedda med kök?
Avsaknaden av en grundligare Jordabalksbesiktning vid köp av en så pass stor fastighet som Tumstocken är naturligtvis problematisk. I framtiden kan man komma att hitta fel och brister som kan åsamka föreningen stora kostnader. Därför att man inskränkte sig till att bara "titta".

När det gäller den ekonomiska planen, såväl som i andra frågor, hade styrelsen för Brf, som presenterat sig med ambitioner att de vill vara öppna, haft möjlighet att kalla till något slags diskussionsmöte.
Talar man om inflytande och öppenhet får man väl erbjuda något annat än AB Galärens frågestund under stämmans "övriga frågor". Var det inte så att man med omvandling skulle få en ökad delaktighet. Som hyresgäst har man redan idag möjlighet till samråd och detta sker, för att nämna ett sätt, som sagt idag genom att vi har en gårdsgrupp.

Även ombildningsomvandlarna är kritiska mot styrelsen och anser till och med att den inte inger det förtroende som krävs. Valet av ny styrelse på senaste stämman innebar knappast att önskemålet om tillskott av en "del nytt folk"tillgodosågs. En revisor som man så här i slutfasen inför köpstämman observerat inte får bo i kvarteret gick in i styrelsen. Ytterligare en suppleant valdes in. Så - i princip samma gamla styrelse som ingen egentligen vet något om.Någon konkurrens om styrelseposterna var det inte och man undrar då över hur successionen i styrelsen ser ut. Vi får nog anta att någon eller några i styrelsen blir de första att lämna fastigheten vid en ombildning. Som det brukar vara. Vad gör man då?

Ihåliga argument - svag styrelse - Rösta Nej till bostadsrätt i Tumstocken!

4 kommentarer:

  1. Jag ska verkligen hålla tummarna för er imorgon. förstår hur ni kan känna er. Jag har mått dåligt isommar pga detta. Vi fick ju tyvärr ja på vår stämma med några få rösters mariginal, men det är ju någon månad kvar innan allt e helt klart.
    Undrar lite, hur anonym är er styrelse egentligen? Gått ut med namn och hemsida?
    När det gäller diskussioner av ekonomiska planer verkar det vara ett gemensamt drag i alla ombildningar att inte vilja diskutera el ordna infomöten kring det överhuvudtaget. Varför kan man undra? de kanske är rädda att de tveksamma börjar lyssna och ändra sig.
    Sen om man nu så gärna vill bo i br,det kryllar av dom överallt...
    Vi har en styrelsemedlem som sa sig vilja jobba för bättre boendemiljö och hon är skriven på annan fastighet nu..???
    Lycka till imorgon!

    SvaraRadera
  2. Jag håller också tummarna för att det blir ett nej hos er!

    /Martha i Hagen

    SvaraRadera
  3. jag håller verkligen tummarna för er ikväll.

    Hoppas på ett NEJ! så ni får lugn och ro.
    Granne i Linjalen.

    SvaraRadera
  4. Tänkvärt: Svenska Bostäder har ungdomskö vilket BRF ej har. Det är verkligen att sätta ungdomarna i Skuldfällan.Flera av BRF ivrarna har väl redan fått ungdomsbostäder till sina barn och struntar i andras.Jag önskar er lycka till i kväll. TÄNK EFTER FÖRE.
    Karin/Åsen

    SvaraRadera