torsdag 3 september 2009

Vad är huvudfrågan?












Morgonens kommentarer har varit resurskrävande att ta till sig.
Tiden räcker därför inte till att just nu skriva om senaste stämman.
Vi gör vårt bästa för att vara ärliga och uppriktiga men nu försöker anonyma, kommentatorer av någon anledning avleda från huvudfrågan, sakfrågan genom att påstå att vi talar osanning och gör allt för att folk skall rösta nej.

Vi får kommentarer med formuleringar som vi inte kan hålla med om. En del publicerar vi inte på de kriterier vi angivit. Andra bemöter vi så gott vi kan. När det gäller JA-sidans åsiktsyttringar har vi hittills offentligt inte påstått att någon har talat osanning. Anledningen är att vi inte riktigt tror på en framtid där man under omvandlingen farit för hårt fram med varandra. Vem gynnar det om man gräver ned sig i personangrepp?

Talar vi badrum så gör vi det. Vi tycker helt enkelt att innan man talar om att betala 27
miljoner för en renovering (inkl. stambyte) undersöker man om man inte skulle ha kunnat engagera sig i en Lokal hyresgästförening e.d. för att där se vad det kostat att på så sätt göra en renovering av badrummen. Det är ju så det skall gå till. Ensam är knappast stark. Att som gjorts ställa Svenska bostäder i dålig dager tror vi inte på. Och då talar vi inte om berättigad kritik.

När det gäller våra badrum är de naturligtvis i första hand en angelägenhet för de som tänker bo kvar och då är det boinflytandeavtalet som gäller. Men uppenbarligen också en kärnfråga för dem som redan ligger i startgroparna för att spekulera i en dumpning av allmän egendom.
Anledningen till det är naturligtvis att skrämselpropagandan om marknadshyror inte längre är gångbar eftersom det inte finns någon politisk vilja att driva igenom något sådant. Samtidigt är ju den ekonomiska situationen med ränteläget sådan att kostnaden för att bo i bostadsrätt faktiskt blir högt. För spekulanten återstår då bara som argument det badrum i kvarteret Tumstocken han/hon aldrig tänker sig bada i.

Hade man engagerat sig i boinflytandet hade man vetat vad Svenska bostäder haft för planering och budget och haft möjlighet att göra en jämförelse. Nu gjorde man inte den problemanalysen och står alltså utan jämförelsetal i denna fråga. Man brukar säga - "tänk efter före". För den som tror att han/hon skall göra ett klipp och därför driver på ombildningen spelade det förmodligen mindre roll.

För oss andra kanske det kan vara en vägledning att se hur resultatet av boinflytandet i Husby blev:
"Avtalet innebär att hyresgästerna kan välja mellan tre nivåer, där den lägsta basnivån höjer hyran med 700 kronor för en trea. Det är 70 kronor mer än standardpriset för en badrumsrenovering vid stambyte.
I denna basupprustning, som enligt Jan Hanspers i Hyresgästföreningen ska gälla tre av de fyra husen i referenskvarteret, ingår stambyte med ombyggt och helkaklat badrum, nya vitvaror i köket, ny el i hela lägenheten samt nya golv, tapeter, innerdörrar och garderober efter behov.
Enligt SB ingår även nya entréer, nymålade trapphus, elektroniskt passersystem och säkerhetsdörrar till alla lägenheter. Dessutom ingår ny trapphusentré och renoverad fasad samt en upprustning av gården."

De flesta förstår nog att vi när vi refererar till detta inte har några vetenskapliga ambitioner. Vi är ju inte något utredningsinstitut eller myndighet med stora resurser som sysslar med kartläggningar och signifikansprövningar. Kanske kan kan uppgifterna ändå vara till nytta för att kasta ljus över omvandlingen i kvarteret Tumstocken.

9 kommentarer:

  1. Jag kan bara konstatera att ni valt att inte publicera två av mina inlägg, trots att dessa berörde ämnet i aktuell diskussion och inte innehöll personangrepp.

    Själv tror jag det är lätt för både hyresrättsivrare såsom ombildningsivrare att kasta skit på varandra istället för att hålla sig till sakfrågorna. Som eventuell köpare vill man inte se sådant.

    SvaraRadera
  2. Spencer!
    Ja - även nu berör du det vi skrivit, men definitivt inte det väsentliga (huvudfrågan) i ett inlägg vi för åskådlighetens skull valt att kalla "Vad är huvudfrågan". Så - vad tycker du om vår tankegång att man via boendeinflytandet kan uppnå resultat som tål att jämföras med det av Galären skisserade? Vad säger du om det avtal de fick i Husby. Sakfrågor båda två.Tyvärr kan vi inte erbjuda en diskussion på en högre nivå än den man brukar förvänta sig på en blogg.
    Som eventuell "köpare" är du väl möjligtvis också eventuell "icke köpare" och borde väl vara intresserad av avtalet i Husby. Vi har delat ut kontaktuppgifter. Välkommen att höra av dig för en diskussion utanför bloggen!

    SvaraRadera
  3. "Hade man engagerat sig i boinflytande" skriver ni. Jo pyttsan, säger jag. I flera år har jag suttit med i Lokala Hyresgästföreningen Tumstocken och intresset för att engagera sig i boinflytande eller något annat överhuvudtaget har varit BEDRÖVLIGT LÅGT!!Samma lilla trogna skara år efter år. Så det är ingenting att komma dragandes med NU.
    Med de allra vänligaste hälsningar
    Agnetha Ericsson 13 D

    SvaraRadera
  4. Tack Agneta!
    Enligt Svenska bostäder var en gång Tumstocken tillsammans med Drakenberg de två bäst fungerande kontaktkommitterna (som det hette på den tiden) på Södermalm. Kontaktkommitten satt i regelbundna förhandlingar med förvaltaren och uppnådde resultat med sin verksamhet.
    Varför det inte längre är så och varför man lyckats så bra i Husby tål att diskutera.
    Att Nätverket Rädda Tumstocken finns visar dock att det fortfarande finns ett engagemang. Välkommen till oss!

    SvaraRadera
  5. Jag tycker fortfarande min fundering kring hyresnivåer är relevant. Hyresgästföreningen har ingått två avtal; ett med Fastighetsägarna Stockholm där man uttryckligen säger att hyrorna ska bli mer lägesanpassade, dock inte med hur mycket. Det andra avtalet är med Sabo om en lagändring som inte nödvändigtvis kvarhåller allmännyttan som hyresnormerande, snarare tvärtom. Två mycket stora reformer, tom de största på många år, och som givetvis kommer att påverka hyrorna på ett eller annat sätt. Av någon anledning har det blivit väldigt tyst från innerstadsföreningarna, som tidigare gått ut mycket hårt i sin kamp mot vad de kallat för marknadshyror.

    Den andra är om huruvida det finns gratis stambyte. Nej, det gör det inte, vare sig i en hyreslägenhet eller bostadsrätt. Däremot tror jag att en bostadsförening bättre kan hålla nere kostnaderna vid stambyte eftersom detta kan läggas under en lågkonjunktur när priset är som lägst, istället för som allmännyttan planera in stambytet många år i förväg.

    Sen tror jag att det är lättare att påverka i en bostadsrättsförening där det finns en absolut demokrati. Värre med en hyresvärd.

    Och fördelarna med hyresrätt är givetvis flera. Hyresvärden sköter i bästa fall underhållet av lägenheten.

    Slutligen tycker jag givetvis att man i allmänhet ska kunna ifrågasätta innehållet i en blogg, oavsett hur mycket eller lite kunskap bloggarna har. Och jag skulle själv ha publicerat samtliga kommentarer.

    SvaraRadera
  6. Spencer!
    Huvudfrågan handlar om en beslutsprocess där efter vad vi förstått Galärens ekonomiska plan hamnat i ena vågskålen. I andra vågskålen ingenting. Vi lägger dit avtalet i Husby plus en engagemangsfaktor. Du såg vad Husby fick.Tycker du då vårt resonemang är felaktigt på något sätt? Det tål väl åtminstone att räkna på.

    Vi är inte emot bostadsrätter. Många fungerar säkert bra. När det gäller demokrati i bostadsrättsföreningar kan du titta på den här adressen: http://hotpot.se/bo.htm. Knappast absolut demokrati enligt vår mening. Fast alla har ju rätt till sin åsikt.
    Slutligen - det är ju fritt för var och en att starta en blogg och publicera alla kommentarer. Vi väntar fortfarande på JA-sidans forum för diskussioner om ombildningen.

    SvaraRadera
  7. Enligt er kommentar till Agneta:

    Visst, det var kanske så "en gång i tiden". Men tiderna förändras. Och ibland får man försöka hänga med trots att förändringen kan kännas ny och läskig...

    SvaraRadera
  8. Jo men visst, man får försöka hänga med lite. Husby är en plats och avtalet är definitivt nutid. Kolla att du förstått innan du mästrar!

    "I did it myway"

    SvaraRadera
  9. Spencer:
    Precis som i "debatten" här i Linjalen lägger ombildningsförespråkarna, i brist på bättre argument, all sin kraft på att spekulera i kommande hyror. Precis som hos oss spelar det ingen roll hur många gånger innehållet i dessa uppgörelser förklaras. Ombildarnas argument fortsätter att innehålla samma spekulationer.

    Precis som hos oss innehåller förespråkarnas inlägg väldigt ofta ordet "tror". Det är klart att vem som helst kan tro vad som helst, men det har knappast i en konstruktiv debatt att göra.

    Här i Linjalen var det vi som valde att aldrig spekulera som vann mest förtroende, medan väldigt få hyresgäster trodde på dem som föredrog att tro saker.

    SvaraRadera