måndag 26 oktober 2009

politiskt ställningstagande?










På uppdrag av BRF Tumstocken vände sig AB Galären i en skrivelse av den den andra oktober till Stockholms Stadshus AB.
Vi har i helgen lämnat in vår motskrivelse.

Vi undrar varför det spekuleras i människors ideologi under denna ombildning.
Detta skedde i en mycket påtagligt i form av en nidteckning som satt uppsatt i samtliga portar under september månad.
SE DENNA TECKNING HÄR

Denna nidteckning porträtterar de damer som ideellt ställde upp och ordnade en gårdsfest (30 augusti) för samtliga boende i fastigheten i avsikt att skapa sammanhållning mellan hyresgäster oavsett dessa var för en ombildning eller inte.
Festarrangörerna hade utryckligen sagt att det under festen var tabu att tala om ombildningen.Trots detta knyts denna fest av BRF till påstådda aktivistgrupperingar för ett NEJ till ombildning till bostadsrätt.
Nedlåtande beskrivs festen som en torftig sammankomst där man bjöd på varm korv och där gästerna själv fick stå för dryck.

Så var det inte. De boende trakterades med grillad korv av olika slag, grillad kyckling och Çevapçiçi. Det fanns sallad och grönsaker, kex och ost.Det fanns chips och godis. Det fanns läskedrycker till alla. Kaffe och bullar och kakor serverades. Där var lyktor och borden var dekorerade med blommor.
Det var en fin fest. Och inte nog med det - för den som har öppna ögon att se med - det är dessa damer som personifierar den goda grannen som också i övrigt ställer upp och aktivt arbetar för att andra skall ha det trevligt på gården.
Man funderar om någon kommit på tanken att nominera dessa grannar i Svenska Bostäder tävling "Bästa granne". Den 1 oktober var sista dag att sända in din nominering.Uppenbart är i alla fall att BRF inte haft en tanke på det, utan dessa damer blir istället det halmstrå man klamrar sig fast vid för att kunna gå vidare i sin ombildning.

Det har väckt ont blod hos BRF att hyresgäster samtalat med värden och uppfattat Svenska bostäders planer för renovering på ett visst sätt och sedan satt upp anslag (känt för oss i två olika versioner) i portarna om detta. Detta tas märkligt nog som en intäkt för att värden stöder ett Nej till ombildning.
Men när de som är positiva till ombildning i ett utskick till hushållen säger att Svenska bostäder kommer att ta 600/månad för en badrumsrenovering är det inga problem. Varifrån kommer den siffran? Har BRF ensamrätt på uppgifter från Svenska bostäder eller är det bara påhitt?

Så här säger styrelsen för BRF Tumstocken: " Röstar man nej är det oklart om och när Svenska bostäder kommer att renovera. När de väl gör en renovering av badrummen tar de idag ut en hyreshöjning". Tänk att i kraft av BRF kunna komma med sådana uppgifter medan de som trivs hos Svenska bostäder inte skall ha en möjlighet att ta reda på Svenska bostäders planer för fastigheten dagen innan intressanmälan lämnades in. Är det detta som kallas valfrihet.
Slutligen om ideologi:
"Alla har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för alla att utan ingripande hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags media och utan hänsyn till gränser."
FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 19.

1 kommentar:

  1. Tanken om att människor inte skulle få mötas eller kommunicera med varandra är naturligvis helt befängd. Den är dessutom farlig för demokratin. Demokrati och yttrandefrihet är inte självklara naturlagar utan ett resultat av människors engagemang, överrenskommelser och samtal. Jag ser inga skäl alls till att människor som bor i hyresrätt inte skall omfattas av detta. Tvärtom visar det som händer i områden som är utsatta för ombildningskampanjande att det råder ett demokratiskt underskott.

    SvaraRadera