torsdag 29 oktober 2009

Myten om Marknadshyror

Vi vill gärna förmedla vad som står i Fastighetstidningen nr 9/ oktober 2009. Tidningen återger vad Mats Odell (KD) sa om marknadshyror när han talade inför Fastighetsägarna Sveriges kongress den 23 oktober.

"...Han var tydlig med att det inte blir några marknadshyror, att nyordningen ska rymmas inom bruksvärdessystemet och att bostadshyrorna även i framtiden ska bygga på kollektiva hyresförhandlingar... ... Avsikten är att skapa ett regelverk som uppmuntrar parterna på bostadsmarknaden att hitta lösningar som gagnar hyresrättens utveckling på olika håll i landet, sade ministern till Fastighetstidningen efter sitt tal..."

I ljuset av detta bekräftande av vad som sagts på många håll tidigare vill vi gärna återkomma till information som tidigare presenterats av Styrelsen för BRF Tumstocken och deras sidekickers i marknadshyresfrågan.

Vi inskränker oss till ett par exempel.
Under sommaren 2009 kom detta skäl för ombildning i brevlådan: "Vi slipper oroa oss för marknadshyror - Hyrorna kommer att höjas. Det tror alla bedömare inklusive hyresgästföreningen...". Sen refererar man till en artikel om en regeringsutredning i DN Debatt från den 17 april 2008. I DN's debattartikel stod följande som dessutom noggrannt markerats med rött: "Några exempel på hyreshöjningar för en tvåa på 60 kvm: 8742 kronor(151 %)i Gamla stan i Stockholm." När denna artikel presenterade hade det gått mer än ett år och då var den regeringsutredningen redan inaktuell, men presenteras som aktuell information.

Den 19 maj 2009 togs Stockholmsmodellen, så sant som det är sagt, av Hyresgästföreningen Region Stockholm. Den framställdes som ett marknadshyresystem.
Så här säger styrelsen för BRF Tumstockens styrelse - "Vi anser inte att Stockholmsmodellen skall vara vägledande i vår hyresättning framöver. Vi vill att hyresgäster skall ha råd att bo kvar."
När hyresgästföreningen ordnade möten och informerade om Stockholmsmodellen lyste ombildningsivrarna med sin frånvaro. Man ville inte veta vad modellen innebar helt enkelt. Här hade man av den som varit med att ta fram modellen tex kunnat inhämta att Stockholmsmodellen inte är liktydig med Malmömodellen.

Att det till yttermera visso inte fanns någon politisk vilja till att införa marknadshyror ignorerades. Så här har t.ex. Moderata samlingspartiet sagt: "- Vi vill inte skapa ett system som gör det omöjligt för människor med svagare inkomster att bo i innerstan."

Så frågan är nu - kommer det mer missvisande information om marknadshyror?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar